Prehod na internetni protokol IPv6 vse bliže

Na spletni strani APEK so že dolgo tega zapisali, da vsaka naprava, ki se povezuje na internet potrebuje svoj IP naslov. Večina današnjih IP naslovov temelji na internetnem protokolu verzije 4 (IPv4), problem s katerim se soočamo pa je čedalje večje pomanjkanje IPv4 naslovnega prostora.

Med najaktivnejšimi institucijami izstopa ARNES (Akademsko in izobraževalno omrežje Slovenije), ki je že pred osmimi leti uspel vzpostaviti nov hitrostni rekord v hitrosti prenosa podatkov s protokolom IPv6.

Najbolj dejavna slovenska organizacija, ki se neprofitno ukvarja z ozaveščanjem, izobraževanjem in svetovanjem pri uvajanju IPv6 pa je Zavod go6. Na spletni strani Zavoda go6 so pred dnevi objavili, da je doseženo magično število 365 dni do dneva, ko bo zmanjkalo naslovnega prostora po protokolu IPv4.

IPv6 predstavlja enega najbolj obetajočih internetnih protokolov, saj odpravlja vse pomanjkljivosti IPv4 in prinaša nove funkcionalnosti, ki bodo omogočile še večji razvoj in napredek elektronskih komunikacij. Uvedba protokola IPv6 je tako vitalnega pomena za zagotovitev kontinuirane rasti in stabilnosti interneta.

Vir in več informacij: