Jeseni slovenski trgovci znova pod drobnogledom BSA

Organizacija Business Software Alliance bo v septembru in oktobru preverjala legalnost programske opreme pri slovenskih trgovcih s tehničnimi izdelki

Organizacija Business Software Alliance (BSA) bo v prihajajoči jeseni v okviru svojega programa skrivnih nakupov (t.i. Mystery Shopper) obiskala male, srednje velike in velike slovenske trgovce s tehničnimi izdelki in preverjala legalnost nameščene oziroma ponujene programske opreme.

Namen kampanje je trgovce in kupce seznaniti s pravnimi posledicami, ki jih prinaša nakup izdelka z nameščeno nelegalno programsko opremo, ter da nameščanje nelicenčne ter pogosto škodljive programske opreme prinaša tudi tveganja.

V lanski jesenski kampanji je skrivne kupce k namestitvi nelegalne programske opreme s pomočjo prijateljev ali spleta napeljevalo 16,1 odstotek trgovcev, manj kot dva odstotka pa je bilo takšnih, ki so to storitev želeli zaračunati. Malih in srednje velikih trgovcev, ki so kupce napeljevali k namestitvi nelegalne programske opreme, je bilo v lanskem jesenskem preverjanju 6,2 odstotka, občutno manj kot pri spomladanskem merjenju, ko je bilo takih 11,6 odstotka. Kot ugotavljajo pri BSA, so dobri rezultati preverjanj posledica njihovih stalnih prizadevanj in številnih kampanj ozaveščanja glede uporabe legalne programske opreme.

»Kupci se morajo zavedati svojih pravic, zato jih spodbujamo, naj prodajalce sprašujejo, ali je kupljena oprema legalna,« je povedal Rok Koren, pravni svetovalec organizacije BSA v Sloveniji. »Z nakupom računalnika z nameščeno nelegalno programsko opremo so namreč v prekršku, prav tako kot prodajalci, ki jim včasih tako nelicenčno programsko opremo celo zaračunajo.«

Namen programa skrivnih nakupov, ki temelji na osebnem obisku pri trgovcih, je zaščititi in ozaveščati tako prodajalce kot kupce. Slednji morajo biti ob nakupu pozorni predvsem na to, da se programska oprema nahaja v originalni embalaži in da je opremljena s certifikatom o avtentičnosti ali drugimi dokazi o legalnosti, prodajalec pa mora kupcu ob nakupu na računu tudi jasno navesti predmet nakupa ter priložiti vso potrebno dokumentacijo. Skrivne kupce za namene raziskav usposablja organizacija BSA.

Več informacij o BSA na:  BSA Slovenija