7k:nova oblika življenja

Včerajšnji večer je v Kiberpipi minil v znamenju otvoritve 3. letošnje produkcije Kiberpipine art sekcije z naslovom 7k:nova oblika življenja avtorice Saše Spačal.

Projekt 7k:nova oblika življenja je nastal v Kiberpipinem labu, kjer je tudi razstavljen. Kot interaktivno sedmo kraljestvo življenja prevprašuje pojmovanje tehnologije, ne le kot orodja ali fenotipa človeškega uma, ampak tudi kot možnega avtopoetičnega sistema, nove oblike življenja, ki se prav tako kot biološko življenje nagiba k vse večji raznolikosti, družbenosti, kompleksnosti, učinkovitosti in samorazvoju.

7k je projekcija prihodnosti, v kateri človeška vrsta sestopi iz iluzornega položaja prevlade nad naravo in prevzame taktiko naravnega toka, ki ne ohranja iluzije večnega naravnega kroženja, temveč izkorišča tehnološka sredstva za povezovanje z vso naravno mnogoterostjo, seveda z mero etike in odgovornosti, ki pritiče komunikaciji enakovrednih. Človek lahko tako uvidi in izkusi dejanske potenciale okolja, ki ga obdaja, in doživi prepletenost mikro- in makroravni narave, ko pa prične soustvarjati nove tehnobiotope, se hkrati zave, da je ustvaril novo življenjsko obliko, ki si že sama postavlja pogoje svoje evolucije.

Postavitev inovacije bo na ogled v labu MMC Kiberpipa do 15. oktobra. Vljudno vabljeni!