Študijski obisk učiteljev z Nizozemske – »E-nough E-competence in E-ducation«

V začetku oktobra so nas obiskali kolegi učitelji z Nizozemske. Študijski obisk je del njihovega programa z naslovom »E-nough E-competence in E-ducation«, ki ga izvajajo Windsheim School of Education in Landstede-SSCO.

V Sloveniji so želeli raziskati vlogo IKT v slovenskem izobraževanju oz. seznaniti se z razvejano paleto dejavnosti, ki jih ustvarja in ponuja projekt E-šolstvo.

Študijski obisk učiteljev z  Nizozemske je trajal štiri dni.

Prvi dan študijskega obiska je gostiteljica mag. Nives Kreuh z Zavoda Repullike Slovenije za šolstvo (ZRSŠ) popeljala goste iz Nizozemske k pouku v učilnice na Gimnaziji Jožeta Plečnika in Šolskega centra Ljubljana – Srednje lesarske šole. Pri obisku na omenjenih šolah smo imeli priložnost doživeti sodoben pouk z elementi smiselne rabe IKT (spletne učilnice, prenosniki, i-tabla, grafična računala … )

Drugi dan študijskega obiska so učitelje z Nizozemske na ZRSŠ gostili direktor, mag. Gregor Mohorčič, mag. Nives Kreuh ter mag. Borut Čampelj z Ministrstva za šolstvo in šport. Vsi trije so skupnimi močmi predstavili projekt E-šolstvo.

Naslednji, tretji dan so učitelji z  Nizozemske obiskali tudi dve osnovni šoli – OŠ Trnovo in OŠ Škofja Loka – Mesto ter začutili utrip osnovnošolskega življenja.

Zaključek tretjega in začetek četrtega dne študijskega obiska so učitelji z Nizozemske preživeli na našem čudovitem Bledu, ki so ga žal (kot tudi vse štiri dni v Sloveniji) doživeli v dežju.
Zadnje popoldne njihovega obiska smo zopet preživeli delovno v prostorih na ZRSŠ. Tokrat smo se zbrali vsi – gostiteljica, ravnatelj gimnazije Jožeta Plečnika ter učiteljice pri katerih smo hospitirali.

Namen vnovičnega srečanja je bil, da nam povedo kakšna so bila njihova pričakovanja pred prihodom, ali so se pričakovanja izpolnila ter kakšni so načrti za naprej.

Vas zanima njihovo mnjenje in vtisi? Prosim preberite pesem.

We are this week, looking for inspiration,
welcome at schools, in classrooms, where we
see examples of the use of ICT
by gifted teachers, get a presentation

on e-teams, working on implementation:
Teachers, the principal. In theory
this should work out. And yes, I do agree:
These projects have a proper destination.

And  though it ‘s always raining in Ljubljana,
this is not what we ‘ll tell when we get back.
We ‘ll speak with enthusiasm and respect

of teachers, fond of teaching and some drama,
using all means, didactics, ICT, where
it warmed our hearts. So it was great to be there.

Willem van der Vegt

Zapisala: Amela Sambolić Beganović, ZRSŠ

Več fotografij in vtisov na: