AAI – kaj je to in kako že deluje v slovenskem okolju

Slovenska izobraževalno raziskovalna federacija ArnesAAI je storitev, ki ponuja enostavno in varno prijavljanje v spletne aplikacije. Omogoča:

  • Enotno prijavo (angl. SSO – Single Sign-On)
  • Varno obdelavo avtentikacijskih zahtevkov
  • Varno preverjanje avtorizacijskih podatkov uporabnika

Od uporabe AAI imajo koristi prav vsi udeleženci, tako uporabniki kot organizacije. Vse storitve organizacij, ki so povezane v AAI, so uporabnikom dostopne preko enega samega uporabniškega imena, ki ga dodeli matična organizacija. Uporabnik tako lahko na enostavnejši način dostopa do številnih zunanjih in internih aplikacij na organizaciji. Prednost sistema AAI za organizacije je predvsem v zmanjšanju dela, ki je potrebno za administrativno vodenje uporabnikov. Tudi upravljanje in nadzor nad osebnimi podatki v celoti ostaja v rokah uporabnika in njegove domače organizacije, saj se ni potrebno za vsako storitev posebej registrirati.

Vsi uporabniki AAI lahko sedaj uporabljamo uporabniško ime in geslo, ki smo ga dobili na matični šoli/fakulteti za prijavo na različne storitve (vox.arnes.si, foodle, sedaj skupnost.sio.si), nekateri tudi na Google Apps idr.

Viri, povezave in priporočena branja:

Objavil/-a: Drago Jovič
Ocena:
1 Zvezdica2 Zvezdici3 Zvezdice4 Zvezdice5 Zvezdic (1 votes, average: 1,00 out of 5)
Loading...