Superračunalnik PRELOG UL FS predan v uporabo

Rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Radovan Stanislav Pejovnik je 2. decembra slavnostno predal v uporabo superračunalnik HPC Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani, najbolj zmogljiv superračunalnik v slovenskem univerzitetnem okolju.

Superračunalnik HPC vsebuje 768 procesorskih jeder, povezanih v 64 računskih vozlišč, od katerih vsako vsebuje 2 procesorja z 12 jedri. Vsako jedro razpolaga z delovnim spominom velikosti 4 GB in hitrosti 1333 MHz. Sistem HPC razpolaga z diskovnim poljem velikosti 500 TB. Deluje na odprtokodni programski opremi, ki bo primerna za implementacijo čakalnih vrst (Queuing sistem) tipa Sun Grid Engine. Ob relativno nizki porabi električne energije dosega hitrost 9 TFlops in izkoriščenost preko 90 %. Namen računalnika je v prvi meri vrhunsko raziskovalno delo na najbolj kompleksnih strojniških in interdisciplinarnih projektih.

Fakulteta za strojništvo je superračunalnik HPC dodatno poimenovala po izumitelju numeričnih metod na področju mehanike, profesorju Ervinu Prelogu, ki je bil pobudnik potresnega inženirstva in v letih 1975–76 tudi rektor Univerze v Ljubljani.

Vir in članek v celoti: Fakulteta za strojništvo, Ljubljana