Predstavljen nacionalni program ozaveščanja o informacijski varnosti

8. februarja 2011 je bil Evropski dan varne rabe interneta. Na Arnesu smo naslednjega dne, 9. februarja, pripravili novinarsko konferenco, na kateri smo predstavili nacionalni program ozaveščanja o informacijski varnosti pod imenom Varni na internetu. Projekt izvaja Arnes s strokovno podporo SI-CERT (Slovenskega centra za posredovanje pri omrežnih incidentih) in v sodelovanju z Ministrstvom za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, ki tudi v celoti financira projekt.

Pomen dobre informiranosti za zagotavljanje informacijske varnosti je predstavil dr. Radovan Pajntar z Direktorata za informacijsko družbo na MVZT. Gorazd Božič, vodja SI-CERT, je izpostavil, da uporabniki spleta potrebujejo jasna, natančna in razumljiva navodila, kako zavarovati sebe in računalniško opremo.

Predstavili smo tudi nov izobraževalni portal www.varninainternetu.si, ki je ključna komponenta projekta ozaveščanja. Na spletnem portalu  uporabniki lahko spremljajo obvestila o najaktualnejših spletnih prevarah, se informirajo o različnih vrstah spletnih tveganj, katerim so izpostavljeni ter tudi najdejo preprosta in razumljiva navodila oz. »recepte«, kako se zaščititi. Na strani je prav tako objavljen spletni obrazec, s katerim lahko uporabniki prijavijo prevaro (krajo gesla, vdor v sistem, spletno goljufijo …), strokovnjaki s SI-CERT-a pa jim nudijo strokovno pomoč.

Povezava na MVZT.

Vir: Arnes