Konferenca EMINENT – Kopenhagen

Konferenco v Kopenhagnu lahko ocenimo za podoben dogodek, kot je v Sloveniji konferenca SIRikt v Kranjski Gori. Za učitelje je potekala dva dni, predstavljenih pa je bilo veliko projektov, v katere so vključeni Danci in primerov dobrih praks.

Konferenca je potekala na dveh nivojih. Glavnina predavanj in dejavnosti je bila namenjena Danskim učiteljem, hkrati pa so predavanja tekla tudi na mednarodnem nivoju, kjer smo v glavnem prisostvovali mi, saj prevodi domačih predavanj niso bili mogoči.

Vsebinsko se zdi SIRIKT neprimerno bogatejši in konkretnejši. Problem SIRikt-a pa je zgolj ta, da posameznik ne more videti vsega kar bi želel, saj je preveč dobrih zadev hkrati.

Na EMINENTu naju je najbolj navdušil predavatelj v plenarnem delu drugega dne – Tim Rylands  (http://www.timrylands.com/), ki je predstavil svoje načine dela. Je učitelj na razrednem nivoju in uporablja IKT resnično skoraj povsod. Od njega sva dobila veliko idej, predvsem pa spoznanje, da lahko z enostavnimi zadevami izvedemo odlično učno uro. Dobro bi ga bilo kdaj povabiti na konferenco SIRikt.

Njegova predstavitev je bila polna enostavnih trikov in kombinacij idej ter IKT rešitev, ki so v glavnem vse prosto dostopne. Kot primer, sestavil je virtualno igrico iskanja zaklada v njihovi šoli. Uporabil je samo Powerpoint, video, foto, zvok in besedila. Takih zamisli je bilo ogromno.

Dobra je bila predstavitev dela s "podcasti", ki je žal nisva videla, ker sva se udeležila predstavitve dela z netbooki pri pouku, kar se je na koncu izkazalo kot propagandna akcija proizvajalca ACER.

Nekaj kontaktov smo imeli tudi s tujci in prav lepo je, ko vidiš, da se vsi po vsem svetu ukvarjajo s podobnimi težavami. Varnost, mreže, oprema, interes učiteljev…

Zanimiva je bila aplikacija, ki lahko moj prenosnik spremeni v gostiteljski strežnik na katerega se lahko priklopi 30 lahkih odjemalcev (box-ov, z monitorji, miškami in tipkovnicami). Z njo na cenovno ugoden način pridobiš računalniško učilnico, kjer imaš popolni nadzor nad aktivnostjo učencev.

Ves čas konference je potekal sejem opreme sodobne učne IKT tehnologije.

Ocenjujeva, da je bila konferenca povprečna, za kar je do neke mere "kriva" kakovost naše domače.

Povezava: