Lažni protivirusni programi (angl. scareware) uporabnika obvestijo o odkritju celega kupa domnevnih okužb na računalniku in proti plačilu ponudijo rešitev

Nepoučeni uporabniki ne vedo, da v resnici njihovemu računalniku nič ne manjka in da jih program želi zgolj naplahtati v plačilo nekaj deset dolarjev, hkrati pa običajno zraven namesti še trojanskega konja. Pisci teh programov so postali bolj pretkani, tako da se sedaj izdajajo za protivirusne programe, ki resnično obstajajo.

Eden izmed takih primerov je FakeXPA, ki je po novem videti kakor uveljavljen brezplačen protivirusni program AVG. Nov uporabniški vmesnik je na las podoben programu AVG 2011, tako da uporabnik še teže prepozna, da gre za prevaro. Nepridipravi vzpostavijo tudi lažne številke za pomoč uporabnikom in celo lažne teste učinkovitosti.

Rešitev pred lažnimi protivirusnimi programi je v izobraževanju uporabnikov računalnika. Ti morajo vedeti, kateri protivirusni program je nameščen na računalniku in da jih katerikoli drug protivirusni program ne more obvestiti o virusih.

Vir:

Objavil/-a: Safe.si
Ocena:
1 Zvezdica2 Zvezdici3 Zvezdice4 Zvezdice5 Zvezdic (No Ratings Yet)
Loading...