Obisk računalniškega sejma v Hannovru

V začetku marca je v Hannovru potekal največji računalniški sejem CeBIT. Z željo, da bi bili v trendu z novostmi, ki lahko bistveno olajšajo delo v šoli, so se ga udeležili tudi predstavniki osnovne šole Bistrica ob Sotli, zunanja sodelavca šole – brata Narat ter računalničarja iz osnovnih šol Blanca in Šentjernej.

V organizaciji osnovne šole Bistrica ob Sotli so se na 1164 km dolgo pot (v eno smer) odpravili tamkajšnji ravnatelj Bogomir Marčinković, učitelj Franc Grobelšek, svetovalca vodstvu šol v spodnjeposavski regiji Marjan Cerinšek ter Roman Drstvenšek in brata Simon in Oton Narat iz podjetja ZIP na sejem CeBIT z željo, da spoznajo veličino sejma.

Priča so bili tehnološkim presežkom več kot 4.200 podjetij iz 70 držav, sejma pa se je  udeležilo več kot 350.000 obiskovalcev iz vsega sveta. Veliko pozornosti je bilo posvečenih 3D tehnologiji in njenemu iskanju poti v vse, kar prebiva po naših žepih, mizah in na policah. Da so si lahko naši predstavniki ceneje ogledali sejem v Hannovru je poskrbelo podjetje Gama System iz Ljubljane z direktorjem gospodom Šoboto, ki jim je podarilo vstopnice za sejem. Ne pozabimo, da je vstopnica vredna 34 evrov.

Letošnji CeBIT je bil razdeljen na štiri različna tematska področja.

CeBIT pro je bil usmerjen predvsem na strokovno javnost in poslovno usmerjene obiskovalce, CeBIT lab pa na izobraževalne ustanove in je prikazoval razne študijske in raziskovalne projekte.
Največji del je pokrival CeBIT life, ki je bil namenjen širši javnosti in ni bil strogo poslovno ali raziskovalno usmerjen. Četrto področje je bilo CeBIT gov, ki že z imenom nakazuje, da je bilo namenjeno državnim službam.

Trend gre v smeri tabličnih računalnikov in seveda računalništva v oblaku (Cloud Computing), kjer je gotovo Microsoft eden tistih, ki si bo predvidoma odrezal precejšen kos pogače. Vsaj sodeč po njihovih predstavitvah in zanimivem razstavnem prostoru. Videti je bilo tudi različne 3D  aplikacije, Fujitsu je predstavil zanimiv brezžični 22 palčni zaslon, obilico netbookov in tabličnih računalnikov, veliko je bilo najnovejše strojne opreme, predvsem zmogljivih grafičnih kartic.

Posebno zanimanje na sejmu so po besedah ravnatelja Marčinkovića posvetili bralnikom elektronskih knjig.

Na OŠ Bistrica ob Sotli so bili namreč v fazi nabave dveh bralnikov elektronskih knjig, ki so ju po prihodu iz Hannovra že nabavili. Učencem bodo omogočili, da si ju lahko v šolski knjižnici izposodijo in jih na ta način spodbudili k branju. V Sloveniji namreč obstaja že kar precej brezplačnih elektronskih knjig, ki se lahko naložijo na e-bralnik, preko katerega potem učenec knjigo prebira na zaslonu.
Na ta način želijo učencem ponuditi nekaj več.

Zavedajo se namreč, da današnja tako imenovana »y« generacija obvlada tehnologijo in prav preko nje bodo nekaterim učencem približali knjige. Branje elektronskih knjig ima še prednosti, kot so sprotne opombe in ogled različnih povezav, saj omogoča interaktivnost. Učenci obvladajo tehnologijo, učitelji pa smo tisti, ki jim z njeno rabo posredujemo primerno vsebino.