30. marca je svetovni dan prostih formatov — Document Freedom Day [DFD]

30. marca je svetovni dan prostih formatov — Document Freedom Day [DFD]!

Na ta dan želimo s skupnimi močmi izobraziti javnost o pomenu odprtih datotečnih formatov in odprtih standardov na splošno.

Praznovanje //

Vabljeni na praznovanje v Kiberpipi (Kersnikova 6, Ljubljana), ki se
prične ob 18h.

O osnovah odprtih formatov bo govoril Rok Papež, o socialnem pomenu prostih dokumentov Simon Delakorda, o WebM oz. VP8 video formatu pa Igor Kolar.

Po predavanjih pa seveda sledita debata in druženje ob prigrizkih.

Zakaj potreba po svobodi dokumentov? //

Živimo v času, v katerem se papirnate oblike shranjevanja podatkov večinoma menjajo za digitalne. Svoboda dokumentov je torej nujna za obstoj vaših dokumentov neodvisno od aplikacij s katerimi jih ustvarjate in vam omogoča neomejeno menjanje različnih aplikacij.

Svoboda dokumentov in demokracija //

Elektronski zapisi dandanes vsebujejo zapise vlad kot so podatki o davkih in zapisniki zasedanja parlamenta. Za zagotovitev delujoče demokracije je potrebno poskrbeti, da ti dokumenti vedno ostanejo v nadzoru vlade. Podobno velja tudi za vso interakcijo med vlado in prebivalci, ki ne bi smela biti nikoli odvisna izključno od zaprtih izdelkov komercialnih ponudnikov.


Svoboda dokumentov in vaše finance //

Open Document Format [ODF] (ang. za „odprt format dokumentov“) in ostali
odprti standardi so nujni za obstoj svobodnega trga in zagotavljajo konkurenco med ponudniki, ker omogočajo uporabnikom neovirano izbiro aplikacij. Konkurenca praviloma zagotavlja boljšo kvaliteto izdelkov in nižje cene za vse, vključno z vami.

Kako doseči svobodo dokumentov? //

Povejte ostalim o svobodi dokumentov. Na svojo spletno stran dodajte povezavo na stran DFD. Pričnite z uporabo ODF formata. Če vaša trenutna pisarniška aplikacija ne podpira ODF, jo lahko razširite z vtičnikom ali zamenjate z drugo. Seznam podprtih aplikacij najdete na spletni strani DFD.

Več o DFD na: http://documentfreedom.org/