Finale državnega tekmovanja Hitro in zanesljivo računanje

V soboto, 26. marca 2011, je v Črnomlju potekalo finale državnega tekmovanja Hitro in zanesljivo računanje – tekmuj sam s seboj, s časom in s sošolci.

Namen tekmovanja Hitro in zanesljivo računanje je krepitev računskih spretnosti in digitalnih kompetenc ter spodbujanje uporabe različnih strategij računanja na pamet. Učenci ob igri utrjujejo izvajanje računskih operacij in se pri tem pomerijo ter spoznavajo še s vrstniki.

Tekmovalci so se najprej pomerili med seboj v treh tekmovalnih krogih, ki so potekali od novembra do februarja, interaktivno preko svetovnega spleta na strani http://sl.lefo.net.

Vsak tekmovalni krog je trajal dva tedna in v kadarkoli tem terminu so morali tekmovalci odigrati pripravljeno aktivnost. Prvega kroga tekmovanja se je udeležilo 5382 tekmovalcev, potem pa je interes malo padel, saj se je drugega kroga udeležilo 3934 tekmovalcev, tretjega pa 2947 iz cele Slovenije.  Za uvrstitev v finale so se vsakemu tekmovalcu upoštevali rezultati dveh njegovih najuspešnejših krogov.

V državni finale se je uvrstilo 95 najboljših tekmovalcev iz šestih starostnih kategorij, od osnovnošolcev, srednješolcev do odraslih.

Že peto leto zapored je finalna prireditev tekmovanja potekala na OŠ Mirana Jarca Črnomelj. Udeležilo se je je, 91 finalistov (4 so odpovedali udeležbo), ki so dosegli naslednje rezultate:

V pri starostni skupini, v kateri tekmujejo učenci 1., 2. in 3. razreda osnovne šole, je presenetil najmlajši tekmovalec, prvošolec Matevž Hvala, ki je premagal dve leti starejše sotekmovalce in dosegel 1. mesto z odličnim rezultatom. Kot za šalo je sešteval in odšteval 5-mestna števila, čeprav se po učnem načrtu v 1. razredu OŠ učijo računati do 10.

Tekmovanje v Sloveniji izvajamo že 6. leto in vsako leto imamo več udeležencev, ki se navdušujejo nad računanjem. Njihovi mentorji z veseljem ugotavljajo, da se je pri tekmovalcih občutno izboljšalo znanje izvajanja osnovnih računskih operacij.

Nove mentorje o uporabi spletne aplikacije za Hitro in zanesljivo računanje izobražujemo preko svetovanja v projektu e-šolstvo. Za svetovanje se lahko prijavite pri svetovalcu vodstvu šole ali na naslov sonja.rajh@zrss.si.

Več podatkov in tabelarne zapise rezultatov si lahko pogledate v priloženem dokumentu.

Povezave:

Related Files