Prof. dr. Dušan Petrač je v okviru projekta Razvoj naravoslovnih kompetenc predaval na Škofijski gimnaziji Antona Martina Slomška v Mariboru

V okviru vseslovenskega projekta Razvoj naravoslovnih kompetenc, ki ga izvaja Fakulteta za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru, financirata pa ga Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada in Ministrstvo za šolstvo in šport Republike Slovenije je bilo v ponedeljek, 18. aprila 2011, na Škofijski gimnaziji Antona Martina Slomška v Mariboru predavanje prof. dr. Dušana Petrača, iz Jet Propulsion Laboratory-a (enota California Institute of Tehnology-a je glavni raziskovalni in razvojni center NASE) z naslovom Mednarodna vesoljska postaja: razvoj, namen, gradnja, uporaba, predhodne uspešne postaje (npr. Mir).

Predavanja se je udeležilo izjemno veliko število dijakinj in dijakov, ki jim je način dela ugajal, dr. Petraču pa so postavili tudi nekaj zanimivih vprašanj.

Dr. Dušan Petrač je rojen v Kropi na Gorenjskem. Po končani gimnaziji v Kranju je diplomiral na študiju fizike na Univerzi v Ljubljani. Nekaj let je poučeval matematiko in fiziko na gimnaziji v Kranju. Podiplomski študij je opravil na U.C.L.A. v Los Angelesu. Poučeval je tudi na univerzah južne Kalifornije in prejel nagrado za odlična predavanja. Leta 1973 se je zaposlil na Jet Propulsion Laboratory (JPL) kot specialist za nizke temperature.

Kot fizik, specializiran za razmere, ki vladajo v vesolju (ekstremno nizke temperature, breztežnost), je opravljal temeljne in uporabne raziskave predvsem za potrebe vesoljske agencije NASA. Sodeloval je pri poskusih v breztežnostnem laboratoriju, pri poskusih z raketami, z vesoljskim taksijem in umetnimi sateliti. Je bil tudi prvi kandidat slovenskega rodu za polet v vesolje. Sodi med vrhunske, mednarodno priznane strokovnjake na področju vesoljske tehnike.

Prejel je več priznanj in nagrad NASE, posebej za zasluge pri razvoju infrardečih astronomskih satelitov in za eksperimente, izvedene z vesoljskimi taksiji. Je svetovalec in član vrste uglednih ustanov, med njimi univerze v Stanfordu in Berlinu, več NASA in drugih ameriških vesoljsko-raziskovalnih središč, član American Physical Society, New York Academy of Science, znanstveno raziskovalnega društva Sigma ksi, prav tako pa je tudi član ameriške Slovensko narodno podporne enote.