Vseevropska raziskava javnega mnenja o profilih najstnikov na družabnih omrežjih

Evropska komisija je objavila rezultate vseevropske raziskave javnega mnenja, ki kažejo, da ima v EU 77 % trinajst- do šestnajstletnikov in 38 % devet- do dvanajstletnikov ustvarjen profil na eni od strani za družabno mreženje. V Sloveniji ima profil na družabnih omrežjih kar 91 % trinajst- do šestnajstletnikov in 53 % devet- do dvanajstletnikov.

Vendar pa ima četrtina otrok, ki uporabljajo strani za družbeno mreženje, npr. Facebook, Hyves, Tuenti, Nasza-Klasa SchuelerVZ, Hi5, Iwiw ali Myvip, javen profil, do katerega ima dostop vsak, večina pa jih celo objavi svoj naslov in/ali telefonsko številko.

Zgornji podatki potrjujejo, da mora Evropska komisija ponovno pregledati izvajanje evropskih načel za varnejše družbeno mreženje. Ta dogovor je leta 2009 dosegla Evropska komisija, ko so se največja podjetja za družbeno mreženje dogovorila za izvajanje ukrepov za zagotavljanje spletne varnosti uporabnikov, mlajših od 18 let.

Izsledki raziskave, v kateri je sodelovalo 25.000 mladih iz 25 evropskih držav, potrjujejo, da mora Evropska komisija ponovno oceniti izvajanje evropskih načel za varnejše družabno mreženje. Ker otroci vedno mlajši uporabljajo internet in storitve družabnega mreženja ter ker jih vedno več dostopa do interneta prek mobilnih naprav, je Komisija začela ponovno pregledovati do zdaj sklenjene samoregulativne dogovore stroke na tem področju.

Podjetja za družbeno mreženje, proizvajalci mobilnih naprav in igralnih konzol, ponudniki internetnih storitev, mobilnih aplikacij in vsebin, organizacije za zaščito potrošnikov, raziskovalne organizacije in organizacije za zaščito otrok bodo pozvane, naj se pridružijo platformi za sodelovanje. Dialog bo temeljil na evropskih načelih za varnejše družabno mreženje ter evropskem okviru za varnejšo uporabo mobilnih naprav pri mladoletnikih in otrocih.

Vir: Vladni portal z informacijami o življenju v Evropski uniji