Zloraba Facebook profila, kako ukrepati

Ste se tudi sami znašli v neprijetni situaciji, ko ste izgubili nadzor nad svojim Facebook profilom, in je ta prepuščen v neznančevo milost in nemilost?

V nadaljevanju si lahko preberete nekaj nasvetov, ki vam bodo prišli prav pri ponovni pridobitvi dostopa in nadzora nad vašim Facebook profilom.Na začetku je potrebno ponovno pridobiti dostop do profila. Zato obstaja na Facebooku poseben obrazec, ki vam pomaga pri ponastavitvi vašega gesla. Obrazec se nahaja na spletnem naslovu:

https://www.facebook.com/recover.phpTa vam omogoča povrnitev gesla preko vašega elektronskega predala ali Facebook uporabniškega imena.
V kolikor ste hkrati izgubili tudi nadzor nad vašim poštnim naslovom bo potrebna povrnitev gesla tudi tam. Povrnitev gesla je odvisna od ponudnika vaše elektronske pošte. Pri večini slovenskih ponudnikov elektronske pošte zadostuje preprosta identifikacija, preko katere bo vaše geslo ponastavljeno. Pri brezplačnih ponudnikih elektronske pošte je to dokazovanje istovetnosti malce bolj zahtevno. Večina ponudnikov sicer na svojih straneh ponuja določene obrazce, preko katerih se lahko predstavite kot imetnik predala, vendar ti postopki običajno trajajo nekaj dni, včasih pa celo niso uspešni.Po uspešni pridobitvi dostopa do vašega Facebook profila sledi ugotavljanje izvora zlorabe.

Kraja vašega Facebook računa je bila lahko izvedena na več različnih načinov:

  • v primeru, da ste uporabljali enostavno geslo, ga je storilec lahko enostavno uganil,
  • geslo ste morda komu sami zaupali (partner, prijatelj),
  • geslo vam je bilo odtujeno pri dostopu iz javnega računalnika, na katerem je bil nameščen zlonamerni program, ki prestreza poslane uporabniške podatke,
  • uporaba nezaščitenega omrežja ali nezaščitene povezave, preko katere ste vršili dostop do vašega Facebook računa,
  • vaše geslo je bilo prestreženo preko okužbe vašega računalnika, preko katerega dostopate do medmrežja.


V primeru, da sumite na okužbo vašega računalnika, se morate zavedati, da morda ni bilo prestreženo le geslo za dostop do Facebook profila. V tem primeru vam svetujem, da računalnik pregledate za sledmi škodljive kode s posodobljeno protivirusno programsko opremo, ter da spremenite vsa gesla, ki jih uporabljate za dostop do spletnih storitev. Pri tem ne gre zanemariti tudi zlorabe podatkov za dostop do elektronskega bančništva, v primeru da uporabljate tudi tega z vašega računalnika.V vsakem primeru vam svetujem, da spremenite gesla, ki jih uporabljate za dostop do spletnih storitev, z namenom preprečitve nadaljnjih zlorab.Ob ponovno pridobljenem dostopu do vašega profila, se informacija o zadnjih dostopih (IP naslov) pridobi po naslednjem postopku: izbira zgoraj desno "Uporabniški račun", "Nastavitve računa", pri "Varnostna zaščita računa" oziroma "Account Security", izbira "Spremeni". Prikažejo se informacije glede aktivnosti računa, predvsem lokacije, iz katere je bilo dostopano do računa. IP naslov računalnika, iz katerega je bil dostop izvršen, je dostopen s premikom miškinega kazalca na lokacijo. Pri tem je  bistvenega pomena, da se poleg IP naslova zabeleži tudi čas izpisanega dostopa.
Vir in prispevek v celoti: SI-CERT