Google podprl projekt Fakultete za računalništvo in informatiko

Ekipa študentov FRI je uspešno prijavila projekt Orange na mednarodni program Google Summer of Code.

Na poziv FRI za sodelovanje v projektu Orange se je odzvalo 46 študentov iz vsega sveta. Najboljše predloge, kako izboljšati odprtokodni program Orange, so dali trije študentje: Wencan Lue s Kitajske ter Miha Čančula in Marinka Žitnik iz Slovenije.

Program Orange se uporablja za obdelavo podatkov, njihovo poglobljeno analizo in odkrivanje njihovih zakonitosti (t. i. data mining). Na FRI  trenutno uporabljajo program Orange za analizo medicinskih in bioloških podatkov za odkrivanje vzrokov dednih bolezni. S pomočjo programa Orange so na FRI-ju med drugim ugotavljali, kako je naš dedni zapis povezan z dovzetnostjo za revmatoidni artritis. Raziskava je namenjena izboljšanju poteka zdravljenja, ker je bolezen samo težko diagnosticirati. Program Orange v tem trenutku uporabljajo, med ostalimi, tudi na Medicinski fakulteti v Houstonu (ZDA) in v Laboratoriju za molekularno biologijo v Cambridgeu (Velika Britanija).

Za razliko od zaprtih sistemov ima v primeru odprte kode vsak programer vpogled v izvorno kodo programa. S tem lahko preuči delovanje programa in ga lahko, če želi, tudi prosto spreminja. Za uporabnike pa odprtokodni programi  prinašajo prednost predvsem v brezplačni uporabi, saj si jih lahko brez stroškov prenesejo na svoj računalnik. Med bolj priljubljenimi odprtokodnimi programi so Firefox, OpenOffice, Linux in Android.


Vir in več:
Fakulteta za rračunalništvo in informatiko