Peto IPv6-srečanje (2. in 3. 6. 2011) – v pričakovanju svetovnega IPv6-dneva

V Tehnološkem parku v Ljubljani bo 2. in 3. junija 2011 potekalo že peto IPv6-srečanje, katero bo predstavljalo uvod in pripravo na svetovni IPv6-dan, ki bo 8. junija 2011. Takrat bo večina vodilnih ponudnikov internetnih storitev, kot so Google, Facebook, Yahoo …, ponudila dostop do svojih vsebin tudi preko protokola IPv6.

Glede na bližajoči se dogodek je kot rdeča nit srečanja izbrana problematika prehoda ponudnikov spletnih vsebin na protokol IPv6. Preverili bomo, kdo so tisti ponudniki vsebin, ki bi morali na tem področju narediti največ, in ali so le-ti dovolj dobro pripravljeni, da ponudijo svoje vsebine preko obeh protokolov – tako IPv4 kot IPv6.

Ključni govorec srečanja bo Ron Broersma, eden izmed pionirjev interneta, zaposlen na SPAWAR (oddelek ameriške mornarice). Z udeleženci srečanja bo delil bogate izkušnje iz časov transformacije vojaškega omrežja arpa.net v internet in uvedbe protokola IPv6 v danes največje obstoječe IPv6 omrežje končnih uporabnikov znotraj ene organizacije – ameriško vojsko. Prav tako nam bo predstavil, kako se ameriška vojska pripravlja na svetovni IPv6-dan – ali morda pričakujejo kakšne težave?

Svoje izkušnje pri postavitvi do zdaj največjega visokozmogljivega »dual-stack« omrežja na konferenci Interlop 2011 v Las Vegasu bo z nami delil Gunter Van de Velde, senior Technical Leader pri Cisco Systems in vodja nacionalne belgijske IPv6-delovne skupine.

Prvi dan srečanja, ki ga organiziramo Arnes, zavod Go6 in Laboratorij za telekomunikacije na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani (LTFE), bodo ključnemu govorcu sledila predavanja, na katerih ponovno pričakujemo prispevek vodilnih slovenskih in tujih strokovnjakov na področju omrežnih sistemov in poročila o aktivnostih slovenskih podjetij na IPv6. Dan se bo zaključil s tehnično razpravo, ki jo bo vodil Davor Šoštarič. Tema bo pripravljenost ponudnikov spletnih vsebin na svetovni IPv6-dan ter ugotavljanje nivoja njihove ozaveščenosti.

Drugi dan srečanja bosta potekali dve delavnici. Prvo, na temo Tranzicijski mehanizmi, bosta vodila Matjaž Straus Istenič z Arnesa in Luka Koršič z LTFE, drugo, na temo IPv6 v Microsoft okoljih in servisih pa Luka Manojlovič, Microsoft MVP.

IPv6-srečanje boste lahko v četrtek 2. 6. 2011 med 9.00 do 16.30 spremljali v živo preko tehnologije »live stream« (ogled možen tudi preko protokola IPv6). Fotografije s srečanja bomo sproti objavljali na Arnesovem Facebook profilu.

Več o dogodku si lahko preberete na spletni strani Go6, kjer si lahko ogledate tudi program srečanja in se registrirate.

Vir: Arnes