Rojstni dan DNS-a

Leta 1983, bolj natančno 23. junija, sta Paul Mockapetris in Jon Postel opravila uspešno testiranje domenskega sistema (DNS), takrat povsem novega načina medsebojnega povezovanja računalnikov. DNS je pravzaprav temelj interneta kot ga poznamo in brez takega ali podobnega sistema ne bi bilo take širitve, popularizacije in komercializacije.

Pred uvedbo DNS-a se je uporabljala tekstovna datoteka "host tables", ki je bila neke vrste telefonski imenik, saj si moral pogledati v datoteko in najti naslov računalnika s katerim si se hotel povezati.

Po uspešnem testiranju je koncept DNS-a bil objavljen novembra 1983 (RFC 882). Sčasoma je povsem nadomestil host tables datoteko in omogočil uvedbo vrhnjih domen. Prve vrhnje domene so uradno nastale oktobra 1984, šele januarja 1985 pa bile dejansko implementirane: .com, .edu, .gov, .mil, .net in .org.

Razširitve DNS-a se niso nikoli ustavile, doživel je tudi internacionalizacijo z IDN domenami, prav tako pa se pospešeno dela tudi na večji varnosti (DNSSEC).


Več o delovanju DNS-a si lahko preberete tukaj.

Vir: Arnes, Register.si