Digitalizacija – izključitev zadnjih delujočih televizijskih analognih oddajnikov v Sloveniji

Radiotelevizija Slovenija izključuje 30. junija 2011 zadnje analogne televizijske oddajnike, ki so še obratovali zaradi pokrivanja področij, ki jih digitalni signal zaradi zelo razgibanega zemljišča še ni mogel doseči.

Prehod z analognega na digitalno oddajanje televizijskih signalov je projekt vseh držav članic Evropske unije. Digitalno oddajanje televizijskih signalov omogoča učinkovitejšo izrabo radiofrekvenčnega spektra ter tako pridobljeni del spektra namenja za nove televizijske vsebine in za njihovo razširjanje v boljši kakovosti ter predvsem za razširjanje novih storitev na sproščenem delu spektra.

Republika Slovenija se je za prehod na digitalno oddajanje televizijskih signalov opredelila že leta 2006 v Strategiji za prehod z analogne na digitalno radiodifuzijo, s prenovljeno strategijo, ki jo je Vlada Republike Slovenije sprejela 12. februarja 2009, pa se je opredelila za sistem kodiranja slike in zvoka MPEG-4. Oktobra 2008 je tudi Agencija za pošto in elektronske komunikacije na svojih spletnih straneh objavila tehnične zahteve za slovensko različico sistema MPEG-4 (bistvene zahteve: dekodirnik slike MPEG-4 in dekodirnik zvoka MPEG-1 Layer 2 in AAC ob hkratni zmožnosti sprejemanja sistema MPEG-2).

Vir:

Objavil/-a: Mvzt
Ocena:
1 Zvezdica2 Zvezdici3 Zvezdice4 Zvezdice5 Zvezdic (No Ratings Yet)
Loading...