Pridi bliže, sosed!

V Evropi obstaja okoli 70 državnih meja. Med njimi je 25 jezikovnih mej. S pomočjo eTwinninga mnogo šol te meje presega z učenjem jezika sosedov.

Jezik ljudi združuje. Čeprav so strokovne koristi, ki jih prinaša učenje jezika številne, so prav tako pomembne tudi dodatne kulturne prednosti, ki omogočajo, da se lahko sporazumevamo s pripadniki sosednjega naroda. Pogosto skupni jezik, ki služi za sporazumevanje med ljudmi iz različnih dežel, ni materni jezik nikogar izmed njih. S pomočjo eTwinninga pa mnoge šole delajo ravno obratno: učijo se jezika sosednjih držav in se v njih sporazumevajo, da bi se na čin na različnih področjih zbližali s sosedi.

Projekti eTwinning, ki potekajo med sosednjimi državami so za učenje jezikov idealni, saj učencem omogočajo, da s pomočjo jezika bogatijo ne le svoje kognitivne, ampak tudi socialne in akademske sposobnosti.

Sabina Vecchione Gruener je italijanska učiteljica. Kot učiteljica nemščine iz Trsta, ki je na univerzi študirala tudi srbohrvaščino in slovenščino, zna ceniti jezike svojih sosedov ter je v mnogih pogledih pionirka na tem področju.

Ko smo jo vprašali, kateri jezik poučuje, je preden je odgovorila, skrbno premislila. “poučujem nemščino. Na univerzi sem študirala tuje jezike, natančneje rečeno nemščino, srbohrvaščino in slovenščino. Mislim, da to dokazuje, da sem se celo tedaj zavedala, da pripadam državi, ki meji na druge, da pripadam multikulturni državi. To pa je nekaj kar sem vsa ta leta posredovala naprej.”

Več o tem: eTwinning

Objavil/-a: Etwinning
Ocena:
1 Zvezdica2 Zvezdici3 Zvezdice4 Zvezdice5 Zvezdic (No Ratings Yet)
Loading...