Minister dr. Igor Lukšič sprejel ekipo 2ndSight

Na Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo je 26. julija minister dr. Igor Lukšič sprejel ekipo študentov, in njihovo mentorico, ki so sodelovali na Microsoftovem tekmovanju Imagine Cup v začetku meseca v New Yorku in zasedli sedmo mesto v najprestižnejši kategoriji Software Design.

Tine Poštuvan, Luka Topolovec, Žan Markan in Blaž Magdič, ki obiskujejo mariborsko Fakulteto za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI), so najprej doma v predtekmovanju premagali 23 ekip in se tako uvrstili na finalno tekmovanje v New Yorku, kjer je tekmovalo več kot 350 000 študentov iz 183 držav.

Njihova mentorica, asistentka na FERI, dr. Mateja Verlič o projektu 2ndSight pravi: »Fantje so razvili več programskih rešitev za različne pametne telefone z zaslonom  občutljivim na dotik, ki slepim in slabovidnim pomagajo pri vsakodnevnih opravilih. Za slepe so fantje popolnoma prilagodili pametni telefon, ki teče na operacijskem sistemu Android, razvili so t.i. švicarski nožek za slepe, ki obsega popolnoma prilagojen uporabniški vmesnik in nabor najkoristnejših aplikacij.

Slepi že zdaj uporabljajo telefone s tipkami, na voljo imajo tudi kup namenskih, a dragih in nepraktičnih naprav. Pametni telefoni imajo ogromno senzorjev, s pomočjo katerih lahko nadomestimo skoraj vse namenske naprave, hkrati pa so tudi cenovno dostopni. Za slabovidne in za druge z okvarami vida, npr. barvno slepe, so razvili različne aplikacije, med drugim tudi razpoznavalnik barv, ki delujejo tako na Androidu kot na Windows Phone 7. Fantje sodelujejo z Zvezo slepih in slabovidnih, Simobil jim je posodil 10 telefonov, na katere bodo namestili svoje rešitve in skupaj s slepimi še izboljšali produkt ter ga predvidoma do konca leta dali na tržišče.«

Študentje, ki so ministru Lukšiču predstavili projekt, so ga seznanili tudi z načrti. Tako nameravajo še letos ustanoviti podjetje, še prej pa želijo svoj prototip ustrezno dodelati. Izdelali so natančno časovnico kako bodo projekt razvijali, si začrtali cilje, ter pohvalili dosedanje sodelovanje z mariborskim univerzitetnim inkubatorjem, s katerim nameravajo sodelovati tudi v prihodnje.

Minister Lukšič je pohvalil njihova prizadevanja in že doseženi uspeh, obenem  pa dejal, da je pomembno, da svoje delo ustrezno zaščitijo. Na ministrovo vprašanje, ali bodo na tekmovanju Imagine Cup sodelovali tudi prihodnje leto so študentje odgovorili pritrdilno, le da se bodo poizkusili še v kateri drugi tekmovalni kategoriji, so dodali.

 

Vir: MVZT