Noč raziskovalcev 2011

Institut "Jožef Stefan", Slovensko združenje za računalniške komunikacije Internet ISOC-SI in Fakulteta za informacijske študije Novo mesto skupaj s podpornimi organizacijami in posamezniki, v okviru evropskega projekta za promocijo raziskovalne dejavnosti »Introducing Science and Art to Slovenian Youth and Citizens« ali na kratko »INSARTY«, organizirajo NOČ RAZISKOVALCEV 2011.

NOČ RAZISKOVALCEV 2011 bo potekala v Ljubljani in Novem mestu 23. septembra 2011 med 14. in 22. uro in sicer na lokacijah: Institut »Jožef Stefan«, Hiša eksperimentov, Prešernov in Novi trg, Krajinski park Ljubljansko barje, Akademija za vizualne umetnosti in Kulturni center Janez Trdina v Novem mestu. Natančen program po posameznih lokacijah najdete na spletni strani http://www.zaznanost.si.

Na dogodku pričakujemo približno 10.000 obiskovalcev različnih starostnih skupin in področij delovanja. Dogodek na Prešernovem trgu bosta otvorila župan Mestne občine Ljubljane, gospod Zoran Janković in vodja projekta INSARTY, prof. dr. Borka Jerman Blažič. Program bo povezoval Sašo Hribar.

V sklopu dogodka Noč raziskovalcev bomo obeležili tudi 20. letnico prve internetne povezave v Sloveniji s programom, ki ima naslov Od znanstvenega projekta do svetovno nepogrešljivega omrežja za ljudi, naprave in informacije (http://www.isoc-drustvo.si/). Dogodek bodo popestrili udeleženci in raziskovalci, ki so sodelovali pri vzpostavitvi prve internetne povezave v Sloveniji. Pokazali bodo, kako je internet prišel v Slovenijo in kaj je za Slovenijo v času osamosvajanja pomenilo imeti dostop do najbolj pomembne svetovne informacijske mreže. Program pa bo usmerjen v prihodnost. Kaj nam prinaša novi internet? Kakšen je prispevek interneta pri premagovanju gospodarske krize? Nove raziskave so predvsem usmerjene v razvoj storitev in tehnologij za okrevanje gospodarstva in s tem še naprej potrjujejo dejstvo, da je internet največja in najbolj pomembna inovacija 20. stoletja.

Ob tej priložnosti Vas vljudno vabimo, da s svojo prisotnostjo obogatite dogodek. Če je mogoče, Vas vljudno prosimo, da dogodek Noč raziskovalcev 2011 umestite med vaše novice oz., koledar dogodkov.