Elektronska/računalniška miza z večtočkovnim zajemanjem, ki prihaja iz Lesarske šole v Mariboru

Že proti koncu minulega šolskega in študijskega leta je iz Lesarske šole v Mariboru prišla novica, da je študent Mitja Bauman pod mentorstvom Tjaše Vlaska za diplomsko delo izdelal računalniško mizo z večtočkovnim zajemanjem.

Vedno je veselje vedeti, da so kakšni izdelki plod domačega dela, znanja in raziskav. Razlika med običajnimi računalniškimi mizami in predstavljano je tudi v tem, da imajo običajne mize pod ploskvijo kamero in projektor, na Lesarski šoli izdelana miza pa išče lokacijo ali lokacije dotikov s pomočjo štirih vrst diod ob robovih monitorja (LG) in bi lahko teoretično zajemala tudi do 120 dotikov in zna biti sila natančna.

Izdelava mize je prilagodljiva, torej je lahko miza dovolj velika, da se ob njej pokončno stoji ali prilagojena sedenju ob njej. Vsekakor pa jo je moč enostavno odpeljati med učence, dijake, …, kar daje poučevanju dodatno kvaliteto.

Notranjost mize je pripravljena kot prostor za napajalni del in pripomočke, računalnik pa je v zaprtem delu – kajpak razstavljen in čim primerneje »zložen« v odmerjen prostor.

Ker je »v ozadju« računalnik, je seveda tudi zelo širok nabor programov, ki jih lahko uporabljamo, čeprav niso vsi pripravljeni za uporabo z večtočkovnim zajemanjem dotikov. Ne glede na to, da na mizi, ki je predstavljena na fotografijah, vidimo operacijski sistem Windows, pa je tehnologija prenosljiva tudi na druge platforme.

Mentor Tjašo Vlasak postreže z idejo, da bi nekaj takšnih miz dali na preizkušanje v šole. Tako bi dobili žive in hitre povratne informacije o tem, kaj morda spremeniti, da bo uporabnost prava.

»Tehnologija bo prišla in bodimo pripravljeni. Prišla bo v roku leta ali dveh. Dobro bi bilo, ko bi imeli kakšno skupino, ki bi delala na razvoju uporabe tehnologije večtočkovnega zajemanja.«

V kratkem se oglasimo na Lesarski šoli v Mariboru in pripravimo video prispevek o predstavljeni mizi. In vsekakor spremljamo razvoj in povratne informacije iz šol, kio bodo morda preizkušale opremo, narejeno na Lesarski šoli Maribor.

Fotografije: Drago Jovič