Mednarodna konferenca MPTL’16 – HSCI 2011

V času od 15. do 17. septembra 2011 se je na Fakulteti za računalništvo in informatiko, Univerze v Ljubljani odvijala mednarodna združena konferenca MPTL’16 – HSCI 2011 posvečena multimedijskim tehnologijam pri poučevanju znanosti. Na konferenci so se družili znanstveniki iz univerz, raziskovalci, profesorji in učitelji z namenom izboljšanja kakovosti naravoslovnega izobraževanja.


Združevala je dva dogodka:

  • MPTL’16 delavnica »Multimedia in Physics Teaching and Learning«, ki daje poudarek učenju fizike;
  • HSCI 2011 8. mednarodna konferenca »Hands on Science« pokriva širši krog znanosti s poudarkom na eksperimentalnih aktivnostih.

Preko 200 tujih in domačih udeležencev je na konferenci spremljalo 28 plenarnih predavanj in delavnic priznanih mednarodnih strokovnjakov, kot so Peter Dourmashkin (MIT – Massachusetts Institute of Technology), Bruce Mason (University of Oklahoma), Wolfgang Christian (Davidson College), Leopold Mathelitsch (University of Graz),  Manuel Felipe Costa (University of Minho), David R. Sokoloff (University of Oregon) in mnogi drugi

Konferenco je organizirala Univerza v Ljubljani, Fakulteta za računalništvo in informatiko, skupaj z mednarodno konferenco MPTL in mednarodnim združenjem HSCI v sodelovanju z Ministrstvom za šolstvo in šport in Projektom E-šolstvo.

Sodelovanje z mednarodnim omrežjem HSCI in združenjem MPTL se je začelo preko aktivne vloge Slovenije v mednarodnem združenju CoLoS (Conceptual Learning of Science). Obe asociaciji sta usmerjeni v nove načine izobraževanja s pomočjo sodobnih informacijsko komunikacijskih tehnologij in s poudarkom na poučevanje in izobraževanje v znanosti, večinoma fiziki.

Na konferenci so sodelovali tudi sodelavci projekta E-šolstvo. Prisotnost na konferenci in aktivnost na delavnici, ki jo bo vodil prof.dr. Saša Divjak v prvi polovici oktobra 2011, se upošteva kot usposabljanje sodelavcev na naravoslovnem področju.

Posnetki plenarnih predavanj in e-Zbornik bodo objavljeni na spletni strani konference

Fotografije: Drago Jovič