Preboj v diagnostiki Alzheimerjeve bolezni s pomočjo raziskovalnih in izobraževalnih omrežij

Projekt DECIDE, ki je bil javno predstavljen na oktobrski Evropski konferenci za Alzheimerjevo bolezen, zdravnikom omogoča zgodnjo diagnostiko ter zdravljenje Alzheimerjeve bolezni in drugih dementnih stanj.

DECIDE (Diagnostic Enhancement of Confidence by an International Distributed Environment) zdravnikom preko spletnega vmesnika omogoča obdelavo izvidov na zmogljivih omrežjih grid. Količina nevroloških podatkov se namreč z izboljšavami diagnostične opreme izjemno povečuje, računalniška obdelava takšne količine podatkov pa je za posamezne bolnišnice enostavno predraga.

DECIDE ta izziv rešuje tako, da združuje visoko zmogljivo raziskovalno in izobraževalno omrežje GÉANT, nacionalna raziskovalna in izobraževalna omrežja, kot je omrežje ARNES, distribuirane podatkovne baze, zmogljive algoritme za diagnostiko in večje število računalnikov, ki so med seboj povezani v gruče.

Primer takšne gruče je tudi Arnesova testna gruča, ki deluje v okviru Slovenske iniciative za nacionalni grid. V projektu se trenutno uporablja preko 1.000 procesorskih jeder in 70 TB podatkov, za zapis katerih bi sicer potrebovali preko 100.000 zgoščenk.

Trenutno novo metodo diagnostike uporablja 13 evropskih raziskovalnih oddelkov, več o sami metodologiji in infrastrukturi DECIDE pa si lahko preberete na spletnih straneh omrežja GÉANT ali projekta DECIDE.

Vir: Arnes

Objavil/-a: Arnes
Ocena:
1 Zvezdica2 Zvezdici3 Zvezdice4 Zvezdice5 Zvezdic (No Ratings Yet)
Loading...