Nagrado za najboljše diplomsko delo prejel Sašo Karakatič

Danes, 27.10.2011 ob 10. uri se je v Murski Soboti odprl Festival računalništva in sodobnih komunikacij. Na otvoritvi je bila podeljena nagrada za najboljše pomursko diplomsko delo s področja računalništva, informatike in sodobnih komunikacijskih tehnologij.

Nagrado je dobil Sašo Karakatič iz Murske Sobote za diplomsko delo z naslovom Preiskovanje povezanih odprtih semantičnih podatkov in socialnih omrežij. Karakatič je diplomiral na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko v Mariboru.

Na razpis je prispelo 8 diplom. Ocenjevala jih je strokovna komisija v sestavi dr. Renato Lukač, dr. Matej Gomboši in Boris Hakl. Podjetje Hakl je tudi prispevalo denarno nagrado v vrednosti 500 evrov.

Povzetek diplomske naloge

V diplomskem delu bomo definirali pojem socialna omrežja in pregledali njihovo zgodovino. Natančneje bomo spoznali eno izmed teh socialnih omrežij, Facebook, in njegov vmesnik za razvijalce. Sledi opis semantičnih podatkovnih baz, njihova razširjenost in podrobnejši vpogled v Freebase-semantično podatkovno bazo.

V praktičnem delu smo preiskali možnost povezave med socialnim omrežjem in prosto semantično podatkovno bazo. Naredili smo storitev priporočanja in pri tem uporabili algoritem k najbližjih sosedov, ki ga tudi podrobneje opisujemo v teoretičnem delu naloge. Storitev smo preizkusili na testnih in realnih podatki ter na koncu še preučili možnosti nadgradnje storitve.

Vir: FRiSK

Objavil/-a: Frisk
Ocena:
1 Zvezdica2 Zvezdici3 Zvezdice4 Zvezdice5 Zvezdic (No Ratings Yet)
Loading...