Aktivnosti v mesecu varne rabe interneta se bližajo – odprte so tudi že registracije za šole

Center za varnejši internet SAFE-SI  (www.safe.si) vabi šole, učitelje in ravnatelje, da se v februarju 2012 pridružite praznovanju meseca varne rabe interneta pod sloganom »Raziskujmo internet skupaj, in to varno!”. Osrednja pozornost bo letos namreč namenjena povezovanju generacij in spodbujanju medgeneracijskega dialoga, sodelovanja ter izmenjavi izkušenj in znanj o varni rabi interneta med mladimi in njihovimi starši, starimi starši in učitelji.

Mladi  nas starejše pogosto prekašajo pri uporabi različnih tehnoloških naprav, storitev in rešitev in tu se lahko od njih marsikaj naučimo, manjka pa jim življenjskih izkušenj za modro presojo, odgovorno ravnanje in pravilne odločitve pri uporabi tehnologije in morebitnih zagatah povezanih s tem  in tu jim lahko pomagamo starejši s svojimi izkušnjami in znanji. Oboji lahko torej veliko pridobimo iz takega dialoga.

V Centru za varnejši internet SAFE-SI so pripravili paket različnih delavnic, predstavitev in aktivnosti za delo v razredu z učenci pa tudi starši, ki ga pridobite tako, da se registrirate na njihovi spletni strani.


Po registraciji boste na vaš elektronski naslov prejeli dostop do:

 • »online paketa« za učitelje s predlogi delavnic, aktivnosti, predstavitev za delo v razredu,
 • pasice oz. spletnega bannerja za umestitev na šolsko spletno stran:  »Praznujemo Dan varne rabe interneta, 7. 2. 2012«
 • interaktivnega zemljevida Slovenije, ki bo prikazoval vse šole podpornice Dneva varne rabe interneta

Vabljeni ste, da sami organizirate svoj dogodek, na katerega povabite otroke in njihove starše in stare starše. Lahko pripravite tehniški ali kulturni dan, delavnico, debato, posvet, srečanje ali kakršnokoli drugo aktivnost, kjer bo omogočeno sodelovanje in izmenjava znanj o varni rabi interneta med mlajšo in starejšo generacijo. Za izvedbo različnih aktivnosti na šolah boste imeli na voljo ves mesec februar 2012.


Ali ste vedeli, da v Evropi oz. Sloveniji* …?

 • 87% otrok uporablja internet doma. Skoraj 60% slovenskih otrok internet uporablja v svoji sobi ali v katerem drugem zasebnem prostoru.
 • Okrog 76% slovenskih otrok ima na spletnih socialnih omrežjih svoj profil. Javni profil ima okrog 22% slovenskih otrok.
 • 36% otrok v starosti 9-16 let trdi, da zagotovo vedo več o internetu kot njihovi starši.
 • Otrokom vseh starosti primanjkuje spletnih veščin  –  samozavest se pogosto ne ujema z veščinami!
 • 12% evropskih otrok v starost 9-16 let pravi, da jih je zmotila ali razburila vsebina, ki so jo videli na internetu …
 • vendar pa se 56% staršev od otrok, ki so na spletu prejeli grda ali žaljiva sporočila, tega ne zaveda.
 • Enemu od osmih staršev se ne zdi potrebno, da bi bili seznanjeni s spletnimi aktivnostmi njegovega otroka …
 • … po drugi strani pa je več kot polovica slovenskih staršev svojim otrokom svetovala, kako varno uporabljati internet in kako naj se obnašajo do drugih ljudi na spletu.
 • Okrog 67% slovenskih staršev se s svojimi otroki pogovarja o tem, kaj počnejo na spletu.
 • 44% otrok meni, da jih ukrepi staršev omejujejo pri spletnih aktivnostih, 11% jih je mnenja, da jih ti ukrepi zelo omejujejo.
 • Učitelji so najmanj vključeni v aktivnosti povezane z uporabo interneta v starostni skupini otrok med 9 in 10 let.
 • 73%  otrok pravi, da so jih njihovi vrstniki podpirali ali jim pomagali pri uporabi interneta.
 • 44% otrok trdi, da so prejeli nekaj napotkov o varni rabi interneta  s strani svojih prijateljev, 35% pa jih pravi, da so tudi sami podali nasvete svojim prijateljem.
 • Otroci pravijo, da so prejeli največ informacij s strani svojih staršev (63%), učiteljev (58%), drugih sorodnikov (47%) in vrstnikov (44%).
 • Starši dobijo nasvete o internetni varnosti predvsem od družine in prijateljev (48%).

 *Dejstva so zajeta iz raziskave EU Kids Online [www.eukidsonline.net].

O Dnevu varne rabe interneta

V letu 2012 bomo Dan varne rabe interneta uradno praznovali 7. 2. 2012. Glavni namen tega posebnega dne je promocija varne in odgovorne rabe interneta in mobilnih telefonov, predvsem med otroki in mladostniki. Je osrednji letni dogodek evropske mreže centrov za varnejši internet INSAFE (www.saferinternet.org). Vsako leto je z namenom dviga ozaveščenosti o spletni varnosti po vsem svetu organiziranih na stotine dogodkov.

Z leti je Dan varne rabe interneta postal vodilni in najpomembnejši dogodek v koledarju spletne varnosti. Iz začetkov v letu 2004 na pobudo EU SafeBorders projekta in z vzpostavitvijo Insafe omrežja v začetku leta 2005 se je Dan varne rabe interneta razširil v mednarodne vode, saj dandanes praznujemo Dan varne rabe interneta v več kot 70 državah sveta na šestih od sedmih celin.

Povezavi: