Združujemo moči pri podpori protokolu IPv6

Odprtokodni program GNU Gatekeeper (GnuGK), ki ga na Arnesu za videokonference visoke kakovosti uporabljamo že od leta 2003, sedaj v celoti podpira tudi protokol IPv6. Programska koda in dokumentacija nadgrajene rešitve sta, zahvaljujoč sodelovanju več nacionalnih in raziskovalnih omrežij, med njimi tudi Arnesa, na voljo brezplačno.

GnuGK strežnik v H.323-videokonferencah skrbi predvsem za usmerjanje klicev med različnimi video točkami in videokonferenčnimi sobami na večtočkovnih videokonferenčnih strežnikih (MCU). S pridobljeno novo različico GnuGK programske opreme bo lahko Arnes podporo IPv6 omogočil še na zadnjem delu svoje H.323-videokonferenčne infrastrukture. Tako bodo Arnesove videokonference visoke kakovosti v celoti delovale tudi na IPv6.

Pri projektu, ki je potekal pod pokroviteljstvom združenja TERENA, je sodelovalo sedem nacionalnih raziskovalnih in izobraževalnih omrežij (NREN): AARNet (Avstralija), Arnes (Slovenija), CARNet (Hrvaška), CESNET (Češka), GARR (Italija), HEAnet (Irska) in UNINETT (Norveška), številna druga pa so izrazila podporo projektu.

Več informacij o samem projektu in programski opremi se nahaja na spletni strani združenja TERENA.

Objavil/-a: Arnes
Ocena:
1 Zvezdica2 Zvezdici3 Zvezdice4 Zvezdice5 Zvezdic (No Ratings Yet)
Loading...