ICANN kmalu sprejema vloge za nove vrhnje domene

12. januarja 2012 bo možno oddati vlogo za registracijo nove vrhnje domene pri ICANN-u. Le 92 dni za tem se bo okno za sprejem vlog zaključilo in bo sledilo najverjetneje precej dolgotrajno obdobje evalvacije. ICANN pričakuje vsaj 1000 vlog, vprašljivo pa je, če jim bo uspelo obdelati vse vloge v enem letu.


Kaj pravzaprav pomeni registracija vrhnje domene?

S tem se ustanovi register. Register je organizacija, ki skrbi za končnico oz. vrhnjo domeno internetnih naslovov. Naprimer, Akademska in raziskovalna mreža Slovenije skrbi za .si končnico. ICANN od vložnikov zahteva, da so poslovni subjekti, torej fizična oseba ne more postati register, prav tako obstaja vrsta tehničnih zahtev in obveznosti, ki se jih mora bodoči register držati. Več o samih pogojih in zahtevah: newgtlds.icann.org.

Ideja o novih vrhnjih domenah se je rodila že pred približno sedmimi leti. Od takrat so potekala tudi letna srečanja in konference v znamenju novih končnic, ICANN si je prizadeval čim bolj vključiti skupnosti in lastnike podjetij ter imetnike znamk v sam proces, kljub temu pa je tik pred zdajci prišlo do precej negodovanja s strani oglaševalskih združenj (goo.gl/Nc1OI) in celo do poskusa prestavitve ali ustavitve samega postopka uvedbe novih končnic pred senatom ZDA (goo.gl/bF4EW, goo.gl/0dXdu).

Trenutno je znanih nekaj vlog za nove vrhnje domene (npr. .shop, .free, .berlin, .tokyo, .app, ipd.), o kakšnih iniciativah iz Slovenije pa nimamo podatkov. Nekaj je bilo govora glede mestne domene .ljubljana, toda kaj več od tega nam ni znano.

Vir: