Sklenjena DNSSEC veriga zaupanja za .si

Register.si nenehno skrbi, da vrhnji strežniki za .si delujejo zanesljivo in stabilno, saj je od tega odvisno delovanje “slovenskega” interneta.

24.12.2011 je bil storjen nov korak, ki je povečal varnost naše nacionalne domene .si, saj je bila vzpostavljena t.i. DNSSEC veriga zaupanja. Naša vrhnja domena se je pridružila ostalim registrom, ki so vzpostavili trenutno najvišji standard varnosti v svojem DNS-u.

DNSSEC je protokol, ki omogoča preverjanje in avtentikacijo strežniških odgovorov s pomočjo verige zaupanja. Veriga zaupanja se sklene po celotni drevesni strukturi DNS-a tako, da se podpiše DNS zapise z digitalnimi podpisi. Na ta način se preprečijo napadi kot je zastrupljanje predpomnilnika in druge varnostne slabosti DNS-a, kjer je namen prestrezanje in poneverjanje internetnega prometa ter preusmerjanje na lažne spletne strani.

Vrhnja domena .si je bila podpisana z DNSSEC tehnologijo 30.11.2011, na božični večer pa je bila sklenjena veriga zaupanja od korenskih strežnikov do strežnikov za .si. Tako je zaključen pomemben korak v zahtevnem projektu vzpostavitve DNSSEC protokola pod vrhnjo domeno .si. V letu 2012 bo register za .si omogočil vzpostavitev verige zaupanja tudi nosilcem .si domen. DS zapise svojih podpisanih domen bodo lahko sporočili svojim registrarjem in jih tako vnesli v register .si domen. Obiskovalec podpisane spletne strani bo lahko zaupal v njeno legitimnost, saj bodo odgovori strežnikov verižno potrjeni vse do korenskega strežnika.

Vir: