Kako deluje DSLR – digitalni zrcalno refleksni fotoaparat? Poglejte video!

Zrcalno refleksni fotoaparati (LRS) so že od nekdaj želja naprednih amaterjev in tudi drugih. Le težko zgodi, da bi z LRS fotografirali atleta, ki skače v višino, na fotografijo pa ujeli samo njegove noge, ki štrlijo navzgor, saj je od takrat, ko se pritisnili na sprožilec pa do proženja preteklo "za eno kratko kavo" časa.

Med analognimi in digitalnimi (D) zrcalno refleksnimi aparati (DLRS) je glavna razlika medij zajemanja. Analagni uporabljajo film, digitalni pa senzor.

Pri enih in pri drugih pa je zaklop eden najvitalnejših delov. V delčku sekunde se zrcalo v aparatu dvigne, sprosti pot svetlobi, lamele se umaknejo in svetloba pada na medij, nakar v obratnem vrstnem redu sledi zapiranje.

Omenimo, da so sodobni aparati predvideni za več kot sto tisoč takšnih proženj. In ubogajo, tako na vročini, kot na mrazu.

Kako to izgleda v praksi, pa si poglejte na video posnetku, ki so ga pri Smarter Every Day posneli s posebno kamero. Morda se ne zdi kaj posebnega, koliko precizne mehanike je skrito v tem pa malokdo ve.

Povezava: