Konferenca Arnes – 20 let interneta ljudi

V okviru 6. mednarodne multikonference SIRikt 2012 je bil 21. marec posvečen Konferenci Arnes.

Konferenca je povezovala uporabnike s področja izobraževanja, raziskovanja in kulture, namenjena pa je širokemu krogu obiskovalcev, saj pokriva tako uporabniške kot sistemske vidike novih tehnologij.

Udeležence je najprej preko video konference nagovoril Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport dr. Žiga Turk in opomnil na Arnesov doprinos k razvoju omrežne infrastrukture pri nas. Nato so plenarni predavatelji udeležence popeljali skozi zgodovino slovenskega omreževanja. Spominjali so se, kako veselo so pošiljali prve elektronske pošte in se preko spleta prvič pogovarjali. Podrobneje so spoznali tudi Arnesov video portal, ki uporabnikom omogoča enostavno objavo video posnetkov s kamer ali mobilnih telefonov. Predstavljena je bila še vrsta novih Arnesovih storitev. V sklopu plenarnih predavanj so obenem opozorili na pomembnost varovanja zasebnih podatkov in z nasveti uporabnike poučili, kako se lahko sami zaščitijo pred spletnimi zlorabami.

Odmori so bili namenjeni skupnemu druženju, mreženju idej in izkušenj. Konferenca Arnes se je zaključila s tradicionalno sirovo poslastico. Danes pa se prične konferenca »Na poti k e-kompetentni šoli«, ki je osrednja tema mednarodne multikonference SIRikt 2012.

Foto: Drago Jovič