Ste tudi vi zadeli 72″ TV v LG nagradni igri?

Ste tudi vi srečnež, ki je zadel 72 palčni TV in 760.000 funtov v nagradni igri podjetja LG Electronics?

Ponovno smo zasledili elektronska sporočila, ki prejemnike razveseljujejo z denarno nagrado in televizijo z ogromnim LED zaslonom. Glede na komentarje na nekaterih slovenskih forumih so bila  sporočila očitno razposlana na veliko število slovenskih naslovov, kar kaže na to, da se je sporočilo v  večji meri uspešno izognilo antispam filtrom na poštnih strežnikih. Gre namreč za še eno preoblečeno  nigerijsko prevaro.


Znake prevare lahko hitro prepoznate:

  1. Sporočilo je bilo poslano iz naslova v venezuelski domeni luz.edu.ve. Če bi nam res pisali iz podjetja LG, bi sporočilo verjetno prišlo iz naslova v njihovi uradni domeni.
  2. V polju Reply-To: je naveden naslov iz domene blumail.org, kar pomeni da bi bil vaš odgovor na sporočilo poslan na ta naslov*. Gre za ponudnika brezplačnega poštnega predala, kar je nov sumljiv znak. Še tretji elektronski naslov jamlian@ishqip.net, ki je naveden v besedilu, pa sploh pripomore še k večji zmedi.
  3. Čeprav naj bi bil izžreban le vaš el. naslov, ta sploh ni naveden v polju prejemnikov. Glede na to, da tam piše »undisclosed-recipients«, lahko sklepamo na masovno razpošiljanje sporočila.


Če ste tudi vi prejeli to sporočilo, nanj ne odgovarjajte in nikakor ne pošiljajte svojih podatkov.
 Glede na naše izkušnje s tovrstnimi prevarami, bi vam goljuf v naslednjem koraku sporočil, da morate najprej poravnati strošek dostave ali pa plačati davek na prejeto nagrado. Zelo verjetno bi zahtevali, da denar nakažete preko sistema Western Union ali MoneyGram, nagrade pa nikoli ne bi prejeli. Za podobne "nagradne igre" goljufi radi izkoriščajo znane blagovne znamke (npr. Google, Microsoft, Coca Cola) in njihove obletnice, saj lahko tako ustvarijo bolj verodostojno zgodbo in izgovor za deljenje nagrad.