Zbogom orožje. Dobrodošli spomini.

Dnevi zbiranja osebnih dokumentov iz 1. svetovne vojne


Europeana:
Portal Europeana (www.europeana.eu) je evropska digitalna knjižnica, arhiv in muzej. Na Europeani je dostopnih skoraj 250.000 digitalnih vsebin iz Slovenije, od tega je NUK prispeval 205.000 enot kulturne dediščine. Vseh dokumentov dostopnih  v okviru Europeane je 20 milijonov. Europeana ima 3 milijone obiskovalcev letno. Na voljo tudi v slovenskem jeziku.

Europeana 1914-1918: Projekt Europeana 1914-1918 (www.europeana1914-1918.eu/sl) je del triletnega evropskega projekta Europeana Awareness. V okviru projekta se zbira spomine in družinske zgodbe v zvezi z vojnimi spopadi in medvojnim življenjem civilistov.

Cilj projekta Europeana 1914-1918: Ustvariti edinstven vseevropski virtualni arhiv 1. svetovne vojne s spodbujanjem posameznikov k odkrivanju spominov, fotografij in predmetov svojih prednikov. Vse zbrane predmete bodo strokovnjaki digitalizirali in objavili  na javno dostopnem spletnem portalu Europeana, v Sloveniji  kasneje tudi na portalih dLib in Kamra. Posamezniki lahko tudi sami prispevajo in objavijo svojo zgodbo.

Dnevi zbiranja spominov po Evropi: Do sedaj so bili zbirni dnevi organizirani v Nemčiji, Veliki Britaniji in Luksemburgu. Sledijo zbirni dnevi v Sloveniji, na Irskem in na Danskem. Pozneje v tem letu jim bodo sledili zbirni dnevi v Italiji in Belgiji in, če bo vse po sreči, tudi v Avstriji, Švici, Španiji in na Portugalskem.

Dnevi zbiranja spominov v Sloveniji:


Četrtek, 19. april 2012, od 9.00 do 18.00

Vojaški muzej Slovenske vojske

Engelsova ulica 15

Maribor

Sreda, 23. maj 2012, od 9.00 do 18.00

Osrednja knjižnica Celje

Muzejski trg 1a

Celje

Partnerji projekta v Sloveniji: Europeana, Narodna in univerzitetna knjižnica, Goriška knjižnica Franceta Bevka, Osrednja knjižnica Celje, Vojaški muzej slovenske vojske, University of Oxford in Facts & Files. Komunikacijski partner projekta v Sloveniji je Avanta.

Finančna podpora projektu v Sloveniji: Evropska komisija in Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Republike Slovenije.

Predstavnica projekta Europeana1914-1918 za Slovenijo: mag. Karmen Štular Sotošek, vodja Službe za digitalno knjižnico v NUK, e-mail: karmen.stular@nuk.uni-lj.si

Več o projektu Europeana 1914-1918 na:

Poglejte tudi priložene dokumente.

Related Files