FRI zmagala na JRS 2012 Data Mining Competition

Skupina Jureta Žbontarja je v konkurenci 126 ekip zmagala na mednarodnem tekmovanju s področja odkrivanja znanj iz podatkov.

V ekipi FRI so poleg Jureta sodelovali še Miha Zidar, Blaž Zupan, Gregor Majcen, Marinka Žitnik in Matic Potočnik.

Da bi zmagali, so morali bolje od ostalih napovedati teme 10.000 člankov iz baze MedLine, ki jih je organizator tekmovanja sicer anonimiziral a predstavil z več kot 25.000 algoritmično pridobljenimi atributi. Za učenje preslikave med atributnim opisom in temami je služila skupina 10.000 s temami označenih dokumentov. Ekipa FRI je za zmago uporabila že znane in nove algoritme s področja strojnega učenja, njihove napovedi združila in uporabila vrsto drugih trikov.

Tekmovanje JRS 2012 je sicer eno v nizu od tekmovanj s področja podatkovne analitike, ki se zadnja leta odpirajo na strežnikih, kot sta TunedIT in Kaggle. Nagradni sklad za taka tekmovanja je največkrat simboličen, a včasih tudi izjemno velik, kot na primer za tekmovanje Heritage Health Prize. JRS 2012 je sicer sodil v prvo kategorijo tekmovanj, to je, nudi simbolično nagrado in povabilo zmagovalni ekipi, da svoje delo predstavi na konferenci Joint Rough Set Symposium v Chengduju na Kitajskem. Boj za prvo mesto pa zaradi tega ni bil nič manj oster. Morda je celo več od prvega mesta bilo vredno premagati D’yakonov Alexandra iz Univerze v Moskvi, ki v zadnjih letih niza zmage na tovrstnih tekmovanjih in je tokrat pristal na tretjem mestu. Predvsem pa, tako Jure in ekipa, je bilo na tekmovanju koristno sodelovati, saj se pri tem lahko veliko naučiš in izbrusiš tehnike, ki jih sicer razvijaš v okviru študija in pri raziskovalnem delu.


Vir:
FRI