Prodajanje sebe na Facebooku

Veliko priljubljenih Facebook aplikacij pridobiva občutljive podatke o uporabnikih in prijateljih uporabnika, zato ne bodite presenečeni, če se bodo podrobnosti o vašem verskem prepričanju, političnih in celo spolnih izbirah začele pojavljati na nepričakovanih mestih.

Na spletu obstajajo številne aplikacije. Vse kar morate storiti za nakup aplikacije je, da kliknete na gumb. Včasih stanejo nekaj evrov, vendar je veliko aplikacij zastonj – vsaj v denarnem smislu. Pogosto pa morate plačati na drugačen način. Ko kupite aplikacijo, obstaja velika verjetnost, da oskrbujete razvijalce aplikacije z eno od najbolj zaželenih dobrin v današnjem gospodarstvu: osebnimi podatki.

Nekatere izmed najbolj razširjenih aplikacij na Facebooku – igre, kvizi in Različne storitve deljenja infomacij ipd. – zbirajo velike količine osebnih podatkov.

Pri pregledu stotih najbolj priljubljenih aplikacij na Facebooku, ki ga je izvedel Wall Street Journal, so ugotovili, da med drugim nekatere zahtevajo elektronske naslove, trenutno lokacijo in spolno usmerjenost, in to ne samo od uporabnikov aplikacije, ampak tudi od njegovih Facebook prijateljev. Ena od Yahoo storitev, ki je v lasti Facebooka, zahteva dostop do osebnih verskih in političnih nagibanj kot pogoj za njeno uporabo.

Ta želja po osebnih podatkih kaže na temeljno resnico o Facebooku in internetni ekonomiji kot celoti: Facebook nudi brezplačne storitve, ki jih uporabniki plačujejo z zagotavljanjem podrobnosti o njihovih življenjih, prijateljstvih, zanimanjih in dejavnostih. Facebook pa po drugi strani uporabi to odkritje podatkov, da bi pritegnil oglaševalce, izdelovalce aplikacij in druge poslovne priložnosti. Izkoriščanje podatkov je namreč zelo donosno »podjetje«.

Facebook zahteva od aplikacij, da vprašajo za dovoljenje preden dostopajo do osebnih podatkov uporabnika. Vendar pa uporabnikovi prijatelji niso obveščeni, kadar podatke o njem uporabljajo prijateljeve aplikacije. Preiskava aktivnosti aplikacij tudi kaže, da Facebook občasno ne uveljavlja lastnih pravil pri zasebnosti podatkov.

Več si lahko preberete na The Wall Street Journal, 10.4.2012

Vir: Safe.si, 5.5.2012

Objavil/-a: Safe.si
Ocena:
1 Zvezdica2 Zvezdici3 Zvezdice4 Zvezdice5 Zvezdic (No Ratings Yet)
Loading...