Prva izpeljava seminarja Šah 1 z uporabo IKT

Seminar Šah 1 z uporabo IKT se je zaključil s srečanjem v živo 2. junija na OŠ Trnovo v Ljubljani. Uspešno ga je opravilo 11 od 16 udeležencev, med njimi 5 kandidatov za nove izvajalce. Vodilna na njem je bila »tretja e-kompetenca«: iskanje, zbiranje, obdelovanje, vrednotenje in uporaba podatkov, informacij ter konceptov

  • računalniškega analizatorja in splošne šahovske teorije pri analizi šahovskih stvaritev;
  • računalniškega programa Šah za omrežja pri razvrščanju nalog za učence v tri zahtevnostne ravni.

Analiza miniatur Hazarder-Klasik in Površnež-Hazarder, ki so jo z uporabo računalniškega analizatorja udeleženci opravljali v nalogah na daljavo in v delavnicah, je pokazala, da se tveganje v igri lahko obnese proti površnemu, nikakor pa ne proti klasičnemu pristopu, ki temelji na zakonitostih splošne šahovske teorije in vrednotah klasične šahovske kulture.

Za uspešno opravljanje nalog so morali učitelji s pomočjo samostojnega preučevanja seminarskih učnih gradiv vsaj delno nadomestiti manjkajoča znanja treh 16-urnih seminarskih programov šahovskih osnov, kombiniranja in strategije, ki so predpisani za učitelje izbirnega predmeta šah, vendar se od leta 2007 ne razpisujejo več.  Napori, ki so jih morali vložiti udeleženci in izvajalci so bili zato bistveno večji kot je sicer običajno. Nekaj težav je bilo tudi s tem, da nekatere šole ne razpolagajo več s programoma Fritz in Šah za omrežja, ki sta še iz »davnih« let 2004 oz. 2005. Vseeno je bilo zadovoljstvo s kakovostjo programa in izpeljave splošno. Pričakovanja udeležencev so bila uresničena. Avtorji seminarja so pridobili dragocena vrnitvena sporočila v kateri smeri posodobiti učna gradiva in naloge za preverjanje zmožnosti.

Več o dogajanjih na šahovskem področju si lahko preberete v

Objavil/-a: Iztok Jelen
Ocena:
1 Zvezdica2 Zvezdici3 Zvezdice4 Zvezdice5 Zvezdic (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...