Vodja varnosti pri Facebooku priznal, da Facebook natančno nadzoruje klepete uporabnikov. Menda izključno iz varnostnih razlogov, so zapisali na 24ur.

Joe Sullivan, vodja varnosti pri Facebooku, je v intervjuju razkril, da spletno družbeno omrežje s pomočjo posebnega programa nadzira klepete uporabnikov. A je izjavo nekoliko omilil, ko je dodal, da Facebookovi zaposleni v sporočila zares pogledajo šele, če program odkrije kaj nenavadnega.

Sullivan seveda ni izdal, katere so besede, ki sprožijo alarm, povedal pa je, da gre za besede in besedne zveze, ki jih pogosto uporabljajo pedofili, drugi spolni prestopniki, teroristi in tihotapci.

Dodal je še, da lahko pri Facebooku z veliko gotovostjo ocenijo, ali se osebi, ki se pogovarjata v klepetu, poznata tudi v resničnem življenju. Če sistem oceni, da gre za neznanca, njun pogovor spremljajo še posebej pozorno.

Facebookova enota, ki skrbi za varnost uporabnikov, je neodvisna od policije in je del osebja podjetja. Osebje zato samo oceni, ali je v primeru odkritja sumljive vsebine v pogovoru uporabnikov potrebno posredovanje policije. Sullivan je povedal tudi, da so zelo previdni pri vpletanju policije. Izhajajo iz prepričanja, da je vsak nedolžen, dokler ni dokazano nasprotno.

Več si lahko preberete na: 24ur, 15.7.2012, Safe.si, 30.7.2012.