Devet najboljših alternativ spletnemu iskalniku Google

Na portalu Safe.si so po Računalniških novicah povzeli zapis o najboljših alternativah spletnemu iskalniku Google.

Že dalj časa opažamo, da Google preveč "predvideva namesto nas". Zato najbrž večkrat dobimo povsem drugačne rezultate, kot bi jih želeli. Kdo pa pravi, da iščemo neko spletno mesto, ki je krvavo povezano z našimi dosedanjimi iskanji in zadetki. Tako je večkrat bolj primeren kakšen specializiran iskalnik, ali morda takšen, ki se ne obremenjuje z nami in išče zgolj glede na iskalni pojem.

Takole predlagajo v Računalniških novicah.

1. Duck Duck Go

Spletni iskalnik Duck Duck Go (http://duckduckgo.com/) na prvi pogled močno spominja na Google. Odlikuje ga namreč preprost grafični vmesnik, ki je brez nepotrebnih povezav, novic, reklam in druge krame. Glavni adut iskalnika Duck Duck Go je predvsem ta, da vse zadetke prikaže na eni strani. V primeru težav pri iskanju nam ta vedno ponudi pomoč z namigi. Če sovražite spletni iskalnik Google, vam bo Duck Duck Go skoraj zagotovo prirastel k srcu, saj je anonimnost tu zagotovljena v največji možni meri. Na naslednji povezavi pa si lahko ogledate, kako delujem iskalnik Google in kako Duck Duck Go.

2. Ask (poznan kot »Ask Jeeves«)

Ask/AJ/Ask Jeeves je bil izjemno priljubljen predvsem v obdobju, ko se je Google šele uveljavljal. Iskalnik odlikujeta všečni grafični vmesnik in iskalni algoritem, ki je primerljiv z iskalniki Google, Bing ali DuckDuckGo. Iskalni rezultati so tu strjeni v skupine, kar precej olajša iskanje podatkov na svetovnem spletu. Preizkusite ga lahko na naslovu http://www.ask.com/.

3. Dogpile

Še pred nekaj leti je bil iskalnik Dogpile (http://www.dogpile.com/) učinkovitejši in hitrejši od Googla. Čez čas je Dogpile odšel v pozabo, Google pa je postal kralj. Ker pa danes Google vse bolj posega v zasebnost uporabnikov, nekdaj priljubljeni spletni iskalnik ponovno prihaja v ospredje. To je njegove programerje spodbudilo k pripravi še boljšega in hitrejšega iskalnika. Če torej iščete iskalnik, od katerega pričakujete všečni prikaz iskalnih zadetkov in uporabne navzkrižne rezultate, je Dogpile prava rešitev za vas.

4. Bing

Spletni iskalnik Bing (http://www.bing.com/) je Microsoftov odgovor na Google. Glavni aduti spletnega iskalnika Bing so »wiki« nasveti, vizualno iskanje in sorodni zadetki. Bing je trenutno edini spletni iskalnik, ki se spretno kosa z Googlom, čeprav ta obvladuje komajda 15-odstotkov trga spletnih iskalnikov. Strokovnjaki verjamejo, da bo Microsoftov spletni iskalnik kot nalašč za uporabnike prihajajočega operacijskega sistema Windows 8, saj bo tesno povezan z njim.

5. The Internet Archive

Iskalnik The Internet Archive je pisan na kožo predvsem ljubiteljem svetovnega spleta starejšega kova. Ta namreč arhivira spletne strani in to že vse od leta 1999 naprej. Spletni iskalnik The Internet Archive se torej ne uporablja na enak način kot Google, Yahoo ali Bing, saj je njegov primaren namen »potovanje v preteklost«. Njegove potenciale lahko preizkusite na spletni povezavi http://archive.org/.

6. Yippy (uradno »Clusty«)

Spletni iskalnik Yippy (http://yippy.com/) deluje na način, da za vas išče po drugih spletnih iskalnikih. Na ta način najde stvari, ki jih z običajnimi spletnimi iskalniki ne bi našli. Ta nam bo še kako prišel v poštev, če bomo na primer iskalni informacije, povezane z nenavadnimi spletnimi dnevniki, akademskimi raziskavami, vladnimi skrivnostmi, znanstvenimi raziskavami ali novicami o nenavadnih pojavih.

7. Yahoo!

Yahoo! Pod eno streho združuje bogato paleto izjemno uporabnih orodij. Ta obsega spletni iskalnik, zbiralnik novic, trgovski center, elektronski poštni predal, potovalno agencijo, horoskop, center spletnih iger in še bi lahko naštevali. Zaradi tega je spletni portal Yahoo! kot nalašč za tiste, ki svetovne splet šele raziskujejo. O prednostih iskalnika Yahoo! se lahko prepričate le, če ga preizkusite (http://www.yahoo.com/).

8. Mahalo

Mahalo je eden od iskalnikov, katerega moč temelji na ljudeh. Tu namreč gre za spletni portal, kjer na tisoče skrbnikov skrbno zlaga koščke relevantnih informacij. To dejansko pomeni, da vam bo iskalnik Mahalo (http://www.mahalo.com/) vrnil občutno manj zadetkov v primerjavi z Bingom ali Googlom. Bodo pa ti iskalniki rezultati kakovostnejši in uporabniku bolj prikazni. Iskalnik Mahalo je namenjen iskanju informacij in ne drugih spletnih strani. V iskalnik lahko vpisujemo celo klasična vprašanja v angleškem jeziku.

9. Webopedia

Webopedia (http://www.webopedia.com/) je eden izmed najbolj uporabnih spletnih portalov na internetu. Webopedia je namreč obsežna enciklopedija, namenjena iskanju tako tehnične terminologije kot definicij s področja računalništva. Ta nam skozi iskanje pomaga spoznavati pojme kot so domena, sistem, DDRAM in podobno. Webopedia je idealna zakladnica pojmov in terminologij za tehnično manj podkovane ljudi.

Vir: Računalniške novice, 13.8.2012, Safe.si, 25.8.2012

Foto: Google