Intervju: portal eTwinning se spreminja na bolje

Struktura Portala eTwinning bo v začetku septembra 2012 popolnoma spremenjena.

Portal bo imel novo podobo, boljše krmarjenje ter uporabnikom bolj prijazen vmesnik. Da bi o tem izvedeli kaj več smo za intervju zaprosili Santija Scimeco, vodjo projektov pri eTwinning Centralni Svetovalni Službi.

Zakaj ste se odločili za popravilo Portala eTwinning?
SS: Sedanja različica portala je začela delovati pred nekaj leti, obseg portala pa se je v tem času dramatično povečal. Tako smo različnim področjem dodali nove vsebine v obsegu, ki je zdaleč presegel naš izvorni načrt. Poleg tega pa smo se malce naveličali tudi obstoječega uporabniškega vmesnika (še posebno domače strani), ki ni bil več sposoben slediti najnovejšemu razvoju, kar se tiče grafične in uporabniške izkušnje. Menili smo, da je čas za nov začetek.

Kako je potekal postopek posodobitve portala?
V zadnjih letih smo od končnih uporabnikov, Nacionalnih svetovalnih služb in organizacij prejeli na stotine predlogov. Na začetku leta 2012 smo tako mi sami, kot tudi številne zunanje družbe, izvedli številne študije o uporabnosti. Vse te elemente smo združili ter začeli določati prednostno smer po kateri bomo krenili. Nato smo skupaj z vsemi sodelavci eTwinninga ter podjetjem specializiranim za uporabnost izdelali načrt, ki je vseboval nov predlog. Na začetku nismo želeli spremeniti preveč, vendar smo nato spoznali, da je potrebno postoriti marsikaj.

Katere so glavne spremembe?
Kot sem že omenil, sta najbolj vidni spremembi na dveh področjih, to sta podoba in uporabniški vmesnik. Ta bo bolj pester ter bo določal najpomembnejše koncepte eTwinninga ter strukturo informacij. To nam je omogočilo, da smo odstranili odvečne vsebine ter jih na novo uredili tako, da so bolj dostopne poleg tega imajo tudi boljša navodila.
Vendar pa se najpomembnejša sprememba nanaša na glavno publiko, ki jo želimo nagovoriti. Opazili smo, da večina eTwinnerjev vstopi neposredno v Namizje, zato smo se odločili, da posebej nagovorimo novince in uporabnike, ki potrebujejo vodstvo in podporo. Nova podoba je toplejša in bolj privlačna ter je v resnici bolj v skladu s tistim, kar eTwinning resnično želi biti: skupnost za evropske šole.

Kaj pričakujete od teh sprememb?
Upamo, da bodo obstoječi eTwinnerji lažje našli vsebine, vsi bodoči eTwinnerji pa bodo lahko s pomočjo nekaj klikov spoznali, kaj je eTwinning in kaj vse posamezniku omogoča platforma. Naš cilj je zmanjšati informacijski šum in prenasičenost ter napraviti eTwinning ‘lažje razumljiv’. Potrebno je poudariti, da se Namizje ne bo spremenilo, saj smo se osredotočili le na javni Portal.

Kakšen pa bo naslednji korak?
Poleg sprememb, ki smo jih opravili na portalu, veliko delamo tudi na Spletni učilnici TwinSpace. Posodabljamo njeno podobo, zmanjšujemo zapletenost ter odstranjujemo napake. Zagon nove Spletne učilnice TwinSpace načrtujemo za konec septembra ob Tednu eTwinninga.

Vir: eTwinning