Matematični maraton – tudi z računali, računalniki, tablicami…

Ja, prav ste prebrali. Ni pomota. Gre za tradicionalni 8. matematični maraton na Gimnaziji in ekonomski srednji šoli Trbovlje.

Vsako šolsko leto se sobotnega matematičnega maratona udeleži najmanj 100 »gimnazijcev« in »ekonomistov« iz prvih, drugih, tretjih in četrtih letnikov.

Letos se je matematičnega maratona udeležilo več kot 150 dijakov in dijakinj od 395 vpisanih na šoli. Med udeleženci so skoraj vedno tudi tisti devetošolci z okoliških osnovnih šol, ki se vabilu na maraton odzovejo.

Reševanje matematičnih nalog traja od 8. ure zjutraj do 20. ure zvečer, polnih 12 ur.

Pri reševanju nalog je poudarek znanju matematike, vztrajnosti, druženju in medsebojni pomoči vseh udeleženih. Pomagajo si dijaki in dijakinje med seboj, pomagajo učitelji matematike in pomagajo bivši dijaki, ki se na šolo in maraton vračajo. Naloge sicer rešujejo »analogno«, a to ne pomeni, da »tehnologija« ni dovoljena. Na vsaki mizi so žepna računala, računalniki, tablice, vse s ciljem trdnejšega matematičnega znanja. Udeležba na maratonu je prostovoljna, zmagajo vsi tisti, ki zdržijo do konca.

Organizatorji matematičnega maratona – učitelji matematike Romana Železnik, Irena Kovač Gregorčič, Anton Leskovšek in Majda Škrinar Majdič ob podpori ravnateljice Jelene Keršnik poskrbijo, da vsak udeleženec dobi spominsko majico, zajtrk, sadje, pijačo, priboljške, kosilo in ne nazadnje nepozabno matematično maratonsko izkušnjo.

Hvala organizatorjem, da so me povabili kot gostjo in sem tako tudi jaz s svojima hčerkama doživela utrip matematičnega maratona. Prisluhnite zgodbam dijakov in dijakinj, ravnateljice in glavne organizatorke matematičnega maratona. Navdušili vas bodo, da morda kaj podobnega doživite ali organizirate tudi na vaši šoli.

Še povezave do filmov, ki so nastali na matematičnem maratonu: