21. 12. 2012 je dan za IPv6. Delati zgolj v omrežju IPv6? Sodelavci Arnesa prav to počnejo danes.

Na osebnih računalnikih v notranjem lokalnem omrežju so izklopili stari internetni protokol IPv4 in uporabljajo zgolj IPv6. Dostop do omrežij in storitev, ki so dosegljive le preko IPv4, omogoča posebna naprava za prevajanje med obema internetnima protokoloma – NAT64.

Težav je izjemno malo. Dostop do spleta in elektronske pošte je neoviran, nemoteno uporabljajo vse interne strežnike. Nekaj preglavic so imeli le s starejšimi tiskalniki in enim od pogovornih programov.


Pojasnilo k sliki.

Računalnik na levi ima zgolj IPv6-naslov. Ko se povezuje s strežnikom v IPv4-omrežju, mora uporabiti protokol IPv6 in poznati IPv6-naslov tega strežnika. Tak naslov umetno ustvari razreševalnik DNS64, tako da pri DNS-poizvedbi po javnem IPv4-naslovu strežnika, na primer 193.2.1.87, le-tega pretvori v IPv6-naslov (1). Sedaj računalnik lahko komunicira s strežnikom. IPv6-paket, ki ga računalnik pošlje strežniku (2), pride do pretvornika NAT64. Ta vzpostavi IPv4-komunikacijo s strežnikom (3) in prejme odgovor strežnika (4). Odgovor nato pretvori v IPv6-paket in ga vrne računalniku (5).

Objavil/-a: Arnes
Ocena:
1 Zvezdica2 Zvezdici3 Zvezdice4 Zvezdice5 Zvezdic (No Ratings Yet)
Loading...