SURS: Elektronska komunikacija v Sloveniji raste

Statistični urad je objavil podatke o uporabi elektronskih komunikacijskih storitev v Sloveniji v tretjem letošnjem četrtletju, iz katerih je vidna visoka elektronska pismenost v državi.

V teh treh mesecih je bilo poslanih 423 milijonov kratkih sporočil SMS in 8,5 milijona večpredstavnostnih sporočil MMS, pri čemer so jih 90 odstotkov poslale fizične osebe. V primerjavi z enakim obdobjem lani sta številki višji za 24 oziroma 23 odstotkov. Prav tako se je povečala tudi uporaba glasovnih storitev mobilne telefonije, saj so uporabniki z mobilnih telefonov v tem času ustvarili 897 milijonov minut odhodnih klicev, kar je za tri odstotke več kot lani. Obseg klicev v tujino se je zmanjšal za 17 odstotkov, čeprav so cene nižje, narasel pa je obseg klicev v domača fiksna in mobilna omrežja. Penetracija mobilne telefonije je dosegla nov rekord 107 odstotkov. Klici iz fiksnega omrežja pa še vedno upadajo, in sicer okoli pet odstotkov letno.

Poglejmo še tehnologije, ki so tesno povezane s tematiko naše strani. Povečuje se število telefonskih priključkov prek VoIP, ki jih intenzivno tržijo ponudniki telekomunikacijskih storitev v paketih z dostopom do interneta, televizijo in mobilno telefonijo. V Sloveniji je tako prvikrat število VoIP-priključkov preseglo klasične. Od 769.000 fiksnih priključkov je VoIP 51 odstotkov, kar je devet odstotnih točk več kot lani.

Raste tudi število širokopasovnih povezav do interneta. Za dostop do interneta je v Sloveniji okoli 510.000 širokopasovnih priključkov, kar je za štiri odstotke več kot lani.

Vir: Matej Huš, slotech, 29.12.2012