10 minut za zaščiten Facebook profil

Na temo, kako lahko zaščitite svoj Facebook profil in posledično tudi svojo spletno identiteto, je bilo že veliko napisanega. Kljub temu smo v zadnjem času zabeležili povečano število spletnih uporabnikov, ki so izkusili vdor v svoj Facebook račun. Zato smo zbrali 5 ključnih nasvetov, ki pripomorejo k večji zaščiti vašega profila, nastavitve pa vam ne bodo vzele več kot 10 minut časa.

1. Omogočite varno (HTTPS) povezavo

Varna povezava pomeni, da je povezava med brskalnikom in strežnikom šifrirana. S spodnjo nastavitvijo bo prenos podatkov šifriran tako med samo prijavo, ko boste vpisali svoje uporabniško ime in geslo, kot tudi med kasnejšo uporabo Facebooka, ter tako skrit pred očmi morebitnih vsiljivcev v omrežju.

2. Ustvarite močno geslo

  • Vaše geslo naj bo dolgo vsaj 8 znakov in naj vsebuje male in velike črke, številke in ločilo (ki ga spletno mesto dovoli uporabiti).
  • Če geslo po dolžini ni omejeno, si izberite daljšo frazo namesto ene besede; uporabite lahko tudi daljši stavek, ki si ga boste zlahka zapomnili, in ga nekoliko spremenite oz. iz njega vzemite dele po nekem ključu.
  • Ne uporabljajte zaporednih črk ali številk, prav tako ne sosednjih tipk na tipkovnici (npr. 12345678 ali asdfghj).
  • Ne uporabljajte gesel, ki jih je lahko uganiti, npr. ime in priimek, imena otrok, datum rojstva in kombinacije teh podatkov. Veliko teh podatkov je že na voljo na vašem Facebook profilu in z malo kombiniranja lahko vdiralec hitro ugotovi vaše geslo.
  • Ne uporabljajte istega gesla za Facebook profil in druge uporabniške račune (npr. elektronsko pošto, spletno bančništvo, druge storitve).
  • Nikomur ne zaupajte svojega Facebook gesla!

3. Preverite nastavitve zasebnosti

Pozorno izbirajte podatke, slike in video posnetke, ki jih boste objavili. Ne pozabite, da so družabna omrežja javen prostor, zato je treba pazljivo izbirati informacije, ki jih boste delili z ostalimi. Nujno je, da omejimo privzeto zasebnost.

4. Obvestilo o dostopu do vašega profila iz druge naprave

Dobrodošla je tudi nastavitev prejemanja obvestila po elektronski pošti, če se kdo prijavi v vaš račun iz druge naprave. Če se vedno vpisujete v Facebook račun npr. s svojim osebnim računalnikom in pametnim telefonom, ju ustrezno poimenujete in shranite kot prepoznani napravi. Kadarkoli pa se bo kdo poskušal prijaviti v vaš profil iz druge naprave, ki ni na seznamu, boste o tem prejeli elektronsko sporočilo. Aktiviranje te storitve omogoča, da hitro prepoznate vdor v vaš Facebook profil in se ustrezno odzovete (beri: spremenite geslo).

Kako nastavim obvestilo, da neznana naprava dostopa do mojega računa?

Klik na Account Settings (Nastavitve računa)  – v meniju izberete Security (Varnost) – klik na  Login Notifications (Obvestila o prijavah v račun) – obkljukate možnost Email

5. Aktivirajte 2-faktorsko avtentikacijo

Še dodatno lahko zaščitite svoj Facebook račun z aktiviranjem dvofaktorske avtentikacije. To pomeni, da boste ob prijavi v svoj profil iz neznane naprave vnesli tudi kodo, ki vam jo bo Facebook poslal v SMS sporočilu. Prednost uporabe dodatne varnoste kode je gotovo veliko manjša možnost vdora v vaš Facebook profil. Zelo hitro boste ugotovili, da nekdo hoče dostopati do vašega profila iz drugega računalnika, saj boste prejeli SMS z varnostno kodo. Tudi če bo napadlec poznal vaše uporabniško ime in geslo, ne bo mogel dostopati do vašega Facebook računa, saj boste samo vi prejeli dodatno kodo na vaš telefon.

Tukaj so navodila, kako nastavite 2-faktorsko avtentikacijo.

Vir in dodatki v sliki: Varni na internetu