Videoigre spodbujajo športne aktivnosti pri otrocih

Ena od raziskav je pokazala, da je igranje videoiger za otroke bolj koristno kot gledanje televizije. Za računalnikom so namreč bolj aktivni, povečajo se njihove sposobnosti za reševanje problemov, hkrati pa jih določene igre spodbujajo k telesni aktivnosti.

Številne raziskave poskušajo odgovoriti na vprašanje, kaj je najbolj koristno za otroke v njihovem prostem času. Ena od najnovejših študij, ki so jo opravili na avstralski univerzi v Queenslandu, nakazuje, da je za otroke bolj koristno igranje videoiger kot gledanje televizije.

Podatki so pokazali, da večina otrok med drugim in petim letom pred televizijskim ekranom preždi dve do tri ure na dan ali več, medtem ko so za računalnikom ali igralnimi konzolami povprečno le pol ure dnevno.

Raziskovalec Daniel Johnson pravi, da je gledanje televizije predvsem pasivno, medtem ko pri igranju videoiger otroci bolj napenjajo sive celice, kar med drugim poveča njihovo samozavest, kognitivne sposobnosti, kot je na primer zmožnost reševanja problemov.

Johnson zato pravi, da bi morali izpostaviti tudi te pozitivne lastnosti in ne zgolj negativnih, kot je pomanjkanje telesne aktivnosti. Johnson gre celo tako daleč, da pravi, da določene videoigre celo motivirajo otroke, da se začnejo ukvarjati s kakšnim športom.

Raziskovalci so sklenili, da uporabo računalnika in igranje videoiger ne bi smeli uvrstiti v isto kategorijo kot gledanje televizije. Kljub temu pa opozarjajo, da morajo starši spremljati, koliko časa so njihovi otroci za računalnikom. Pa tudi nasilne videoigre niso primerne za otroke, še dodajajo.

Vir in foto: 24ur, 18.1.2013, Safe.si, 25.1.2013

Objavil/-a: Safe.si
Ocena:
1 Zvezdica2 Zvezdici3 Zvezdice4 Zvezdice5 Zvezdic (No Ratings Yet)
Loading...