Spletne strani za nalaganje video vsebin so na vrhu lestvice najbolj tveganih platform

Ko smo otroke vprašali, naj s svojimi besedami povedo, kaj jih zares moti na internetu, so izpostavili strani za deljenje video posnetkov, kot je na primer YouTube. V njihovih očeh so takšne strani bolj tvegane od katerih koli drugih online platform, kažejo izsledki najnovejšega poročila evropskega projekta EU KidsOnline, ki ga v Sloveniji vodi dr.Bojana Lobe iz Fakultete za družbene vede.

V poročilu, ki je objavljeno danes, na Dan varne rabe interneta2013, so predstavljene izkušnje otrok s spletnimi tveganji,  kot so jih ubesedili sami. V raziskavi je namreč 9.904 otrok iz 25 držav doživljanje spletnih tveganj opisalo s svojimi besedami.

Poročilo “In theirownwords: Whatreallybotherschildrenonline?” so napisali Sonia Livingstone (Velika Britanija), LucynaKirwil (Poljska), CristinaPonte (Portugalska) and Elisabeth Staksrud (Norveška), skupaj s čani projekta EU KidsOnline. Poročilo predstavlja kvalitativne izsledke, ki kažejo, kaj otroci sami menijo, da jih moti na internetu in kako jih opišejo s svojimi besedami. Ali otroke morda skrbijo tveganja, ki sicer niso na javni agendi? Poročilo v večji meri temelji na  anketi, opravljeni s 25.000 otroki v Evropskih državah.  V primerih, ko so otroci odgovarjali na občutljiva vprašanja, je bila uporabljena metoda samoizpolnjevanja.

Celotno poročilo:

Obiščite spletno stran projekta  www.eukidsonline.net.

Related Files