Na dan varne rabe interneta slovenski mobilni operaterji in internetni ponudniki podpisali kodeks za zaščito uporabnikov

Ljubljana, 5. 2. 2013.

Na Fakulteti za varnostne vede Univerze v Mariboru so danes mobilni operaterji in internetni ponudniki podpisali Kodeks ravnanja izvajalcev javnih elektronskih komunikacijskih storitev za zaščito uporabnikov. Kodeks opredeljuje merila za razvrščanje lastnih vsebin ponudnikov ter vzpodbuja podpisnike, da uporabnikom ponudijo možnost upravljanja z vsebinami.

Kodeks predstavlja nadgradnjo obstoječega Samoregulacijskega kodeksa ravnanja operaterjev mobilnih javnih elektronskih komunikacijskih storitev o varnejši rabi mobilnih telefonov s strani otrok in mladostnikov do 18 let, ki so ga 31. 3. 2009 podpisali predstavniki Združenja za informatiko in telekomunikacije pri GZS ter slovenski operaterji mobilne telefonije.

Kodeks, ki je sestavljen v skladu z veljavno evropsko in nacionalno zakonodajo, predstavlja nabor zahtev za operaterje in ponudnike mobilnih storitev za doseganje splošnega varstva otrok in mladostnikov ter zagotavljanje njihove varne rabe mobilnih telefonov.

Kodeks so danes slavnostno podpisali Boštjan Košak, direktor Amis d. o. o., Bojana Prinčič, direktorica službe za pomoč naročnikom Debitel d. d., Ksenija Brajkovič, vodja službe trženja IZI mobil d. d., Dejan Turk, predsednik uprave Si.mobil d. d., Rudolf Skobe, predsednik uprave Telekom Slovenije d. d., Ditka Maučec, direktorica prodaje in marketinga Telemach šoirokopasovne komunikacije d. o. o., Gregor Štampohar, direktor družbe Tušmobil d. o. o. in Sašo Todorović, predsednik poslovodstva T-2 d. o. o.

Podpis Kodeksa pozdravljajo in aktivno podpirajo tudi institucije, ki aktivno delujejo na področju zagotavljanja spletne varnosti ter zaščite otrok in mladostnikov pri uporabi interneta in ostalih tehnologij oz. se zavzemajo za zmanjšanje obsega nezakonitih vsebin na spletu, in sicer: APEK, Akademska in raziskovalna mreža Slovenije – ARNES, Center za varnejši internet SAFE. SI, Informacijski pooblaščenec, Univerza v Mariboru, Fakulteta za varnostne vede ter Združenje za informatiko in telekomunikacije.

Vir: Arnes, 8.2.2013

Objavil/-a: Arnes
Ocena:
1 Zvezdica2 Zvezdici3 Zvezdice4 Zvezdice5 Zvezdic (No Ratings Yet)
Loading...