Kaj stoji za milijonskimi “nagradami”

Na Facebook strani (Varni na internetu) so prejeli sporočilo, ki je super iztočnica za zapis. Takole pravijo.

Bojan nas je opozoril na spletno goljufijo, natančneje loterijsko prevaro, ki jo je prejel na svoj elektronski naslov. Lahko rečemo, da gre za čisto "klasiko", še eno v neskončnem nizu prevar, ki obljubljajo milijone, ker smo bili izžrebani v Yahoo (Google, Microsoft, Coca Cola, vstavi po potrebi) nagradni igri. Vendar nekateri spletni uporabniki mogoče ne poznajo poteka prevare oz. načina, kako nas spletni goljufi prepričajo, da jim nakažemo denar, namesto da bi mi dobili tiste obljubljene milijone.

Osnovni mehanizem goljufije ostaja enak: z obvestilom, da je naš e-mail naslov izžreban v nagradni igri (v kateri sploh nismo sodelovali) in smo zadeli milijonsko vsoto, vzpostavijo komunikacijo z nami. Najprej prosijo za naše podatke (ime, priimek, številko tekočega računa).

V naslednjem koraku sporočijo, da bodo nakazali denarno nagrado in so ravno zato odprli nov račun na naše ime (čeprav so nas že prosili, da jim posredujemo št. transakcijskega računa?!) Kot dokaz pošljejo tudi nekakšno potrdilo o računu.

Kmalu za tem nas pozovejo, da poravnavamo stroške odprtja novega računa, največkrat preko sistema Western Union. Gre za plačilni mehanizem, ki ne omogoča sledenja transakciji in je ravno zato priljubljeno orodje spletnih goljufov. Nato sledijo vedno novi izgovori, potrebno je plačati davek, stroške vodenja računa, stroške odvetnika itd. Ko prenehamo s plačevanjem (izmišljenih) stroškov in zahtevamo obljubljeno nagrado, se tudi komunikacija prekine. Tudi če goljufijo prijavimo policiji, so možnosti za povrnitev denarnega oškodovanja praktično nične, saj se goljufi nahajajo v državah, kjer ne moremo računati na uspešen pregon tovrstnih kaznivih dejanj, npr. Nigerija, Gana, Kamerun.

Znake, da gre za poskus prevare lahko hitro prepoznate. Prvi in najočitnejši znak  je neverjetna denarna nagrada, za katero se niti niste potegovali. Še vedno velja stara spletna modrost: "Če se nekaj zdi prelepo, da bi bilo res, potem najverjetne ni."

Čeprav naj bi bil izžreban le vaš el. naslov, takšna sporočila potujejo še na tisoče drugih naslovov, kar hitro prepoznate iz polja »undisclosed-recipients«.

Prav tako ne spreglejte e-naslova, iz katerega je prišlo "obvestilo o nagradi", saj  goljufi uporabljajo brezplačne elektronske predale (Gmail, Hotmail, BluMail itd.)

Vir: Varni na internetu