Poročilo o omrežni varnosti v letu 2012

V okviru nacionalnega centra za odzivanje na omrežne incidente SI-CERT, kot tudi v okviru programa ozaveščanja Varni na internetu tečejo ves čas številne aktivnosti.

V letu 2012 je bil »hektivizem« med poglavitnimi temami, saj smo že takoj na začetku leta tudi v Sloveniji doživeli napade skupine Anonimni v povezavi s podpisom sporazuma ACTA. Pomembna novost lanskega leta so tudi prvi resni napadi na komitente slovenskih bank, fizične osebe in podjetja. V središču dela centra SI-CERT pa je bila analiza škodljive ali zlonamerne kode.

Statistika preteklega leta je zgovorna – obravnavali smo več incidentov, kot v letih 2010 in 2011 skupaj, decembra se je kazalec ustavil na številki 1250 incidentov.

Izrazit je predvsem porast prijav spletnih goljufij, saj smo v letu 2012 obravnavali 442 prevar, kar je 195 % oz. skoraj dvakrat več kot leta 2011. K porastu števila prejetih prijav je pripomogla tudi večja prepoznavnost projekta Varni na internetu, saj je vedno več spletnih uporabnikov seznanjenih z naslovom, kamor lahko sporočijo svoje sume. Med izstopajoče prevare preteklega leta smo uvrstili nagradne igre, ki so spletne uporabnike zelo uspešno zavedle v plačljive SMS klube in lažne spletne trgovine, ki so povzročile precej finančne škode.  

Več opisov obravnavanih primerov in podrobno statistiko incidentov najdete v priloženem poročilu.

Related Files