GOTO 1982, razvoj računalniške kulture na Slovenskem

V sredo, 3. julija 2013, ob 19. uri je bila otvoritev gostujoče razstave GOTO 1982, razvoj računalniške kulture na Slovenskem. Razstavo so pripravili v Muzeju novejše zgodovine Slovenije skupaj z Računalniškim muzejem in v sodelovanju s Tehniškim muzejem Slovenije, muzejem Peek&Poke z Reke, zavodom Arnes in nekaterimi posamezniki.

Spomladi leta 1982 je na trg prišel legendarni ZX Spectrum. Čeprav takratni sistem navadnim državljanom ni dovoljeval uvoza tovrstne tehnologije, se je »mavrica« na nek način pretihotapila v mnogo slovenskih domov. Od takrat pa do danes smo bili priča strahovito hitremu razvoju informacijskih tehnologij, ki je posegla na vsa področja človekovega delovanja in bivanja.

Na razstavi je mogoče videti tranzistorski računalnik Zuse Z23 iz šestdesetih let, IBM 1130 iz sedemdesetih ter seveda hišne in osebne računalnike iz osemdesetih. Na ogled je serija računalnikov Sinclair – od Z80 pa do Sinclair QL. Na razstavnih panojih je na kratko predstavljena zgodovina strojne in programske opreme. Posebnost so delujoči hišni in osebni računalniki, na katerih obiskovalci lahko preizkusijo programe in igrice, ki so zaznamovali posamezna obdobja. Za mlade in manj mlade je zanimiv prikaz razvoja trdih diskov, disket in drugih pomnilniških enot. Posebne del razstave pa je namenjena razvoju računalništva v Sloveniji in Jugoslaviji. Predstavljeni so računalniki podjetja Iskra Delta, Gorenje, Kopa ter nekateri hišni računalniki. Skozi celotno razstavo so na ogled filmski prispevki o razvoju in uporabi računalnikov. Avtor projekta je Peter Bezek iz Muzeja novejše zgodovine Slovenije.

Razstavo v Bistri bomo obogatili z naprednim vmesnikom za interakcijo z računalniškim sistemom. Predstavljeni interaktivni sistem za dodajanje večdotične 3D funkcionalnosti ravni površini je v sklopu svoje diplomske naloge razvil diplomant Fakultete za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani Klemen Istenič pod mentorstvom doc. dr. Danijela Skočaja. Sistem je bil v Laboratoriju za umetne vizualne spoznavne sisteme omenjene fakultete nadgrajen za to razstavo.

Foto (z vrha):

  • Sejem mikro – Cankarjev dom, 1983 (foto Miško Kranjec, MNZS) 
    Vabljeni k ogledu…
  •  Republiški računalniški center, 1979 (foto Dragan Arrigler, MNZS)
  • Napredni vmesnik za interakcijo z računalniškim sistemom: multitouch2D (FRI)